Tropicul Capricornului – Under Capricorn (1949)

In 1983, irlandezul Charles Adare din filmul Tropicul Capricornului – Under Capricorn ajunge in Australia cu speranta de a se imbogati. El spera sa obtina ajutorul varului sau, proaspat ales in functia de guvernator, pentru indeplinira planului sau. Ajuns in Australia se intalneste cu un mosier foarte bogat , ex-condamnat , Sam Flusky, care vrea sa faca afaceri cu el. Acceptand invitatia acestuia de a lua cina acasa la el, Charles o intalneste pe nevasta lui Sam, Henrietta, pe care o cunoaste din copilarie, de cand aceasta locuia in Irlanda. Henrietta este o acloolica si e pe punctul de a innebunii. Charles in incercarea lui de a o salva va scoate la iveala un secret al sotilor Flusky.


Regia: Samu Fuentes
Actori: Mario Casas, Irene Escolar, Ruth Díaz
An: 1949
Gen: Drama
IMDB: 5.8


Under Capricorn (1949) Online Subtitrat


Review Tropicul Capricornului – Under Capricorn (1949)

Film de epocă la fel ca și ”Jamaica Inn” (1939); Tropicul Capricornului – Under Capricorn explorează una din obsesiile tipice ale lui Hitchcock: secretele întunecate ascunse în fiecare familie. Acțiunea se petrece în anul 1831 în Australia; teritoriu folosit inițial de britanici ca penitenciar din cauza izolării sale și a mediului natural aspru. Secretele sunt aici mai numeroase decât în alte părți deoarece majoritatea locuitorilor sunt fie foști condamnați; fie persoane indezirabile.

Filmul Tropicul Capricornului – Under Capricorn urmărește drama trăită de Lady Henrietta Flusky (Ingrid Bergman); victimă a unei povești de dragoste zbuciumate; ce pare să ispășească o vină necunoscută. Senzația ratării doboară personajul; dându-i impresia că nu va fi niciodată fericit. Ingrid Bergman; în rol principal; acaparează atenția spectatorilor prin interpretarea tulburătoare a victimei propriei povești de iubire. Prestația artistică a actriței reprezintă; fără îndoială; punctul forte al unei drame tratate cam superficial de Hitchcock; deși cineastul manipulează cu dexteritate acțiunea; introducând tensiunea emoțională la momentele potrivite.

Am simțit totuși per ansamblu o oarecare lipsă de inspirație a cineastului; mai potrivit să dirijeze thriller-uri și filme de acțiune decât drame psihologice cu subiect static; iar; din acest motiv; povestea nu-și atrage spectatorii; deși interpretările actoricești sunt destul de reușite. Profunzimea dramatică a interpretării lui Ingrid Bergman; de care am vorbit mai sus; este susținută de prestațiile carismatice ale lui Joseph Cotten (Sam Flusky); Michael Wilding (Charles Adare) și Margaret Leighton (Milly).

Redus la esențe, ”Under Capricorn” este o poveste a dragostei și a sacrificiului, a suferinței și a eliberării, a puterii de a lua viața de la capăt. O dramă din care am avea cu toții ceva de învățat.