Predatorul – The Predator (2018)

Din cele mai indepartate colturi ale universului pana in padurile din sudul Georgiei, vanatoarea se intoarce in noua serie Predatorul – The Predator online subtitrat, o reinventie exploziva sub marca Shane Black. Acum, cei mai periculosi vanatori din univers sunt mai puternici si mai letali ca niciodata. Doar o echipa fara capatai de fosti soldati si un profesor specializat in biologia evolutionista pot preveni sfarsitul rasei umane.

Predatorul – The Predator online subtitrat este in primul rand un film de actiune, apoi unul cu motivatie SF si continua un trend al francizei – si anume acela dupa care nu dezvoltarea ideilor SF sunt in prim plan ci actiunea. Premisa filmului este ofertanta – daca un Predator cu o incarcatura pretioasa pentru omenire este urmarit prin spatiu de un recuperator? Dar daca, odata ajuns pe Pamant, acest recuperator aproape invincibil va avea un oponent neasteptat si, chiar, improbabil?

Scenaristul si regizorul noului Predatorul – The Predator online subtitrat, Shane Black, nu pierde timpul nici nu creeaza asteptari spectatorului: ne arata din primele cinci minute predatorul, dupa ce – din Spatiu – o capsula de salvare loveste Pamantul. Suntem pusi la curent din primele minute cu ferocitatea extraterestrului.

Predatorul - The Predator (2018) Online Subtitrat


Regia: Shane Black
Actori: Olivia Munn, Jacob Tremblay, Yvonne Strahovski
An: 2018
Gen: Actiune, Aventura, SF
IMDB: 5.4


The Predator (2018) Online Subtitrat


Trailer


Review

Anul 1987 aducea pe marile ecrane una dintre cele mai interesante concepţii SF: aceea a unei fiinţe extrem de agresive şi redutabile, echipată cu tot sistemul biologic și tehnologic adaptat anihilării: Predatorul. La trei decenii distanță și cinci filme în franciza slasher SF, cinefilii au ocazia să reintre în acest univers, odată cu lansarea filmului The Predator, de miercuri (12 septembrie) în avanpremieră.

Predatorul (2018) este în primul rând un film de acţiune, apoi unul cu motivaţie SF și continuă un trend al francizei – și anume acela după care nu dezvoltarea ideilor SF sunt în prim plan ci acţiunea. Premisa filmului este ofertantă – dacă un Predator cu o încărcătură prețioasă pentru omenire este urmărit prin spațiu de un recuperator? Dar dacă, odată ajuns pe Pământ, acest recuperator aproape invincibil va avea un oponent neașteptat și, chiar, improbabil?

Scenaristul şi regizorul noului The Predator, Shane Black, nu pierde timpul nici nu creează așteptări spectatorului: ne arată din primele cinci minute predatorul, după ce – din Spaţiu – o capsulă de salvare lovește Pământul. Suntem puși la curent din primele minute cu ferocitatea extraterestrului. Cunoscut drept un cineast inventiv, Black nu dezamăgește iubitorul de divertisment/spectaculos: introduce mai multe specii de predatori (hibrizii – dar asta nu este o idee SF nouă), recurge la umor negru, apoi aduce prima dată în serie câini predatori de vânătoare (introducerea lor e spectaculoasă dar, după efectul inițial, sunt complet ignorați, așadar aducerea lor nu duce nicăieri, nici în interesul predatorilor, nici într-al spectatorilor).

Echipa de pământeni ce se strânge în jurul lunetistului Quinn McKenaa (Boyd Holbrook) este una improbabilă. Grupul de foşti soldaţi de elită, acum prizonieri militari, e conceput ca grup de comic relif, ceea ce duce în derizoriu elementul combativ. Olivia Munn, în rolul profesoarei de ştiinţe naturale Casey Bracket, joacă teribil de prost. Echipa lunetistului funcționează bine ca grup, dar fiecare în parte este schematic construit de către cei patru scenariști (inclusiv Shane Black), așa că nu empatizezi cu acești foști combatanți cărora le filează lampa. Printre spectatori se va instala nepăsarea cu privire la destinul acestor personaje.

Shane Black plasează acţiunea (în cea mai mare parte) în suburbiile Statelor Unite, astfel încât conflictul dintre umanitate şi exterminatorii extratereştri se consumă pe străzile americane. Elementele strict combative, de ordin strategic, tactic şi marţial conțin elemente de spectaculozitate, dar sunt schematice, când expediate, când neveridice. Totuși, ritmul alert și elementele de atmosferă dau dramatism și tensiune, așa că spectatorul va sta cu sufletul la gură pe tot parcursul filmului. Pe de altă parte, lipsesc „twist”-urile autentice, astfel încât, la final, după ce ai fost într-un montagne russe, realizezi ca totul a fost – de fapt – un joc pe calculator.

Boyd Holbrook are prestanță și este credibil în rolul liderului, are capacitatea să facă spectatorul să îl însoțească pe străzi în urmărirea Predatorului.

Quinn McKenaa (Boyd Holbrook) îşi face meseria atunci când e lovit de o capsulă de salvare – cu menţiunea că în capsulă se află un Predator. McKenaa reuşeşte să pună mâna pe câteva lucruri ale extraterestrului, ascunzându-le acasă, acolo unde fiul său supradotat Rory (Jacob Tremblay) deschide coletul şi găseşte în el o armă de Predator şi o mască. Între timp, o profesoară de ştiinţe naturale, Casey Bracket (Olivia Munn) este chemată să examineze corpul Predatorului (acelaşi care s-a întâlnit cu McKenna). Aşa cum era de aşteptat, McKenna ajunge unde nu trebuie – un autobuz plin de prizonieri militari, printre care Nebraska (Trevante Rhodes, care merită să fie erou de acţiune), Coyle (Keegan-Michael Key), Baxley (Thomas Jane), Lynch (Alfie Allen) şi Nettles (Augusto Aguilera). Banda de deţinuţi, supranumită „The Loonies”, o va cunoaşte pe Casey şi, împreună, vor încerca să îl prindă pe Predator înainte ca acesta să dea de Rory în încercarea de a-şi recupera lucrurile…