Regele Leu – The Lion King (2019)

În acest remake Regele Leu – The Lion King (2019) online subtitrat de la Disney ne poartă într-o nouă călătorie în savana africană, acolo unde se naște un viitor rege. Tânărul leu Simba îl venerează pe tatăl său, regele Mufasa și își asumă rolul de viitor conducător. Însă, nu toți cei din regat se bucură de venirea pe lume a puiului de leu.

Scar, fratele regelui Mufasa și fost pretendent la tron, are propriul plan în legătură cu viitorul ținutului. Lupta pentru autoritate și putere în regatul din Pride Rock este plină de trădare, dramă și tragedie, iar micul Simba ajunge să fie exilat. Cu ajutorul unor noi prieteni neobișnuiți și haioși, Simba va lupta pentru a-și lua înapoi ceea ce este de drept al lui, tronul din savana africană.

Actorul James Earl Jones și-a împrumutat vocea pentru Mufasa, la fel ca în filmul original din 1994. Tânărul leu Simba este interpretat de Donald Glover, iar Beyoncé o interpretează pe Nala, prietena din copilărie a lui Simba, care îi devine apoi parteneră.

Regele Leu - The Lion King (2019) Online Subtitrat in Romana


Regia: Jon Favreau
Actori: Donald Glover, Beyoncé, Seth Rogen
An: 2019
Gen: Animatie, Aventura, Drama
IMDB: 7.1


Regele Leu – The Lion King (2019) Online Subtitrat


Review Regele Leu – The Lion King (2019)

Animația Disney Regele Leu, cu premiera pe marile noastre ecrane vineri, 19 iulie, este filmul noii generații. Efectele speciale avansate fac din remake-ul Disney un film uluitor vizual, pe măsura generației acesteia noi, pentru care tehnologia joacă un rol esențial, la fel cum pentru anterioarele generații cărțile, televizorul ori radioul erau fundamentale.

Disney a investit 260 milioane de dolari (detalii, aici) în producția acestei animații spectaculoase vizual, care nu aduce nimic nou la nivel de regie ori poveste, aceasta fiind modalitatea inovatoare și out of the box cu care s-a gândit că va atrage și reține publicul tânăr de acum. Modalitatea prin care să țină pasul cu adolescenții și copiii de acum. Vom vedea zilele următoarele încasările filmului și vom afla dacă studioul a avut dreptate sau nu.

Tehnologia CG de ultimă generație a The Lion King face ca personajele din animația regizată de Jon Favreau (Iron Man) să pară animale adevărate. Avem senzația că urmărim cel mai frumos documentar filmat în inima savanei până în momentul în care animalele fac gesturi omenești, au mimică umană și încep să vorbească. Senzația este tulburătoare.

Regizorul Jon Favreau reia scenă cu scenă animația omonimă din 1994 (de exemplu, secvența „Cercul vieții” de la început, considerată de mulți apogeul animației Disney); puține sunt momentele de creativitate regizorală. Favreau acordă mai mult spațiu pe ecran unor scene-cheie (scena luptei finale, prezentată sumar în primul film, este aici mai lungă și mai elaborată), nu cruță privitorul în momentele dramatice, ba chiar îl expune pe tânărul spectator unor momente de cruzime. De exemplu, secvența în care Mufasa (voce James Earl Jones) este prins în defileu e violentă; ne impresionează până la lacrimi.

Concentrat pe a bate standardele realizării tehnice, Jon Favreau dă dovadă că are suflet într-un singur moment al filmului, de o frumusețe și sensibilitate aparte: câteva fire din blana lui Simba călătoresc prin savană purtate de vânt, sunt un fir roșu aproape nevăzut al poveștii, ce ne călăuzesc.

Timp de mulți ani, The Lion King a fost filmul cu cele mai mari încasări de la Disney, aflându-se pe locul 24 în lista de succese la box-office (sau locul 20 în lista ajustată pentru inflație) și nu a fost detronat din poziție până la premiera din 2003 a lui Finding Nemo. A fost cel mai de succes film din ultimul val de animații realizate prin tehnica desenului de mână, plasat între Aladdin și Pocahontas. Succesul filmului a dus la reinventarea acestuia pentru Broadway și, în cele din urmă, la „transformarea” sa sub bagheta lui Jon Favreau, continuând o tendință discutabilă – aceea de a face din filmele clasice producții pentru noile generații.

În plan tehnic, așadar, The Lion King este un succes pentru stilul fotorealist al lui Favreau, așa cum sunt Beauty and the Beast și Aladdin. Cei care nu au văzut primul The Lion King vor iubi animalele din film, însă cei care au văzut deja filmul original ar vor resimți nostalgie. În ambele variante, The Lion King este despre vinovăție și reabilitare.

Simba (Donald Glover), un puișor de leu, moștenitorul legitim al tronului tatălui său, Mufasa (James Earl Jones), este înșelat de către trădătorul său unchi, Scar (Chiwetel Ejiofor) în a crede că ar fi el vinovatul pentru moartea tatălui său. Trauma suferită îl face pe Simba să plece departe, căutându-și liniștea în compania purcelului Pumbaa (Seth Rogen) și a mangustei Timon (Billy Eichner). Însă trecutul îl prinde din urmă, atunci când Nala (Beyonce), prietena lui din copilărie, vine pentru a-i cere ajutorul.

The Lion King reia, așadar, tema din Hamlet al lui Shakespeare: Mufasa, regele leu, este ucis de către fratele său uzurpator (care încearcă să-i ia, fără succes, și soția). Simba, fiul îndoliat, este răvășit de vinovăție și neputință, dar fantoma tatălui îl învață de bine.

Hans Zimmer, care compusese coloana sonoră din 1994, s-a întors pentru a extinde și a reface muzica. Toate cele cinci melodii ale lui Elton John și Tim Rice apar în film, ca și o variantă a „He Lives in Me”, scrisă pentru musicalul de pe Brodway și pentru sequelul apărut în trecut direct pe DVD, Regele Leu 2. În filmul de acum apare și o nouă melodie, Spirit, scrisă și interpretată de către Beyonce, care îi permite lui The Lion King să aibă o șansă la Cea mai bună melodie pentru Oscar, pe lângă nominalizările pentru realizările tehnice.


The Lion King este „uimitor vizual”

Primele reacții la The Lion King (o relansare Disney ce se situează undeva între live action și CGI) au apărut online și laudă la unison imaginea și efectele vizuale „extraordinare” ale peliculei. Regizată de Jon Favreau – care a obţinut încasări de 966 milioane de dolari în 2016 cu The Jungle Book – aceasta a beneficiat de cele mai noi tehnologii din domeniul CGI, dar şi de o distribuţie remarcabilă (Donald Glover, Beyonce, James Earl Jones, Chiwetel Ejiofor, Seth Rogen, John Oliver).

„Tocmai am ieșit de la film și mi-a plăcut foarte mult. Mă temeam că animalele reale nu au aceeași carismă ca cele din desenul animat, dar au fost chiar foarte bune. Timon și Pumbaa au strălucit. Unele dintre cântece, unele linii melodice nu sunt la fel de atractive precum cele ale originalului, dar tot pot spune că a fost o peliculă distractivă”, a spus Chris E. Hayner de la gamespot.com.

„The Lion King este perfect vizual și un semnificativ avans în ceea ce privește efectele speciale. Este fantastic din toate punctele de vedere. Muzica este remarcabilă (Glover și Beyonce duc totul la un alt nivel), interpretările sunt grozave (Timon, Pumbaa și Scar au «furat» multe scene) iar emoția te împresoară. Cu adevărat reușit!”, a fost de părere Eric Davis de la fandango.com.

„Filmul reprezintă o piatră de hotar în domeniul efectelor vizuale. Nu am mai văzut așa ceva, va schimba pentru totdeauna felul în care credeam că pot arăta filmele. Ca experiență emoțională însă, voi spune doar atât: nu îmi imaginam că și leii pot exprima atât de convingător emoția”, a scris pe contul său de Twitter Adam B. Vary, de la buzzfeed.com.

„M-a impresionat la maximum The Lion King. Este uimitor vizual, a păstrat ceva și din vechiul film, dar a venit și cu ceva nou. Seth Rogen [Pumbaa] și Billy Eichner [Timon] formează un cuplu formidabil!”, a notat Maude Garrett, de la geekbomb.com.

„Am avut norocul de a participa la destule premiere mondiale până acum, însă niciodată nu am auzit atâtea aplauze în timpul filmului cum s-a întâmplat în seara aceasta, la The Lion King. Parcă eram la un concert rock. Filmul acesta va face o grămadă de bani”, a concluzionat Steven Weintraub, de la collider.com.


The Lion King este cea mai scumpă relansare

Una dintre cele mai îndrăgite povești animate Disney, The Lion King s-a întors în cinematografe într-o versiune ce lasă în urmă animația clasică și arată cât de departe a ajuns domeniul efectelor vizuale (este cel mai aplaudată calitate a filmului). Însă tocmai aceste efecte vizuale de ultimă generație au ridicat nota de plată a producției – a ajuns să fie cea mai scumpă din seria de relansări live action a animațiilor clasice Disney (un live action alcătuit practic din imagini fotorealiste cu ajutorul CGI-ului).

Potrivit screenrant.com, bugetul filmului s-a ridicat la aproximativ 260 milioane de dolari. Drept comparație, Aladdin, lansat anul acesta, a costat 183 milioane de dolari, The Junge Book (2016) a ajuns la 177 milioane, iar Dumbo la 170 milioane de dolari. Doar Beauty and the Beast, cu un buget între 160 și 255 milioane de dolari, a fost aproape de suma necesară pentru noua animație semnată de Jon Favreau (care a stat și la cârma lui The Jungle Book).

Noul The Lion King s-a lansat deja pe piețele internaționale și urmează să debuteze în acest week-end și în cinematografele americane, unde analiștii se așteaptă la încasări de aproximativ 150 milioane de dolari. Filmul are nevoie de cel puțin 520 mlioane de dolari încasări internaționale pentru a-și recupera cheltuielile și cu promovarea, însă realizatorii speră să depășească și cele 900 milioane la care a ajuns Aladdin, ținând cot de popularitatea și mai mare a acestui titlu din catalogul mărcilor Disney.


Regele leu un film live-action ca niciun altul

„E un titlu clasic atât de iubit. Disney a avut un succes enorm cu versiunea originală și apoi cu musicalul de pe Broadway. Știam că trebuie să fiu foarte atent, așteptările erau mari, am resimțit presiunea că trebuie să iasă bine. Am vrut să arăt că putem rămâne fideli originalului spunând o poveste nouă cu ajutorul super tehnologiilor și tehnicilor de animație pe care le folosim astăzi”, spune Jon Favreau.

Considerat unul dintre cele mai bune filme clasice din toate timpurile, primul The Lion King/Regele leu, produs de Disney, în 1994, a câștigat numeroase premii, inclusiv Oscarul pentru cel mai bun cântec original – „Can you feel the love tonight” (Elton John) – melodie devenită un reper al muzicii anilor ’90.

Trei ani mai târziu, a fost lansat și musicalul cu același nume, fiind un succes răsunător pe Broadway, unde încă se joacă, ajungând astăzi la reprezentația cu numărul 9.000.

Favreau, cunoscut fanilor animațiilor Disney pentru filmul Cartea Junglei (producție premiată cu Oscar pentru efectele vizuale) din 2016, este unul dintre maeștrii poveștilor memorabile realizate într-o manieră imersivă cu ajutorul celor mai noi tehnologii din cinematografie.

Însă cum a ajuns el să facă un remake după una dintre cele mai iubite povești ale tuturor timpurilor? Declickul s-a produs în timpul unei călătorii în Africa.

„Am fost în excursie într-un safari african cam cu șase luni înainte să port primele discuții cu reprezentanții Disney despre noul film. Îmi aduc aminte momentul în care un porc african a început să alerge pe lângă mașina noastră și unul dintre excursioniști a început să cânte «Hakuna Matata». Apoi, când am văzut leii pe o stâncă, toți au exclamat că parcă ar fi o scenă din «Regele leu». Atunci mi-am dat seama ce element de referință este povestea aceasta, universal cunoscută și iubită. Apare în melodii, show-uri TV, replici de comedie, în schițe. Mereu se face referire la ea. E atât de puternic înrădăcinată în cultura noastră, încât am simțit că există o ocazie unică de a respune povestea folosind alte mijloace”, afirmă Favreau.

Un tribut adus poveștii clasice

„Mergând în direcția asta, am înțeles cât de importantă este moștenirea puternică a filmului original. E atâta material bogat în jurul acestui titlu clasic, încât avem de-a face cu niște arhetipuri originare din opera lui Shakespeare sau chiar de mai înainte: trădarea, maturizarea, moartea și renașterea – ciclurile vieții practic. La asta se adaugă puternicele elemente emoționale, cum ar fi muzica din Africa sau cântecele semnate de Elton John și Hans Zimmer”, explică Jon Favreau.

Exact așa cum musicalul de pe Broadway a prezentat filmul într-o manieră originală, și Favreau a ales să aibă o abordare contemporană, adăugând emoție și realism producției. „Am revenit ori de câte ori a fost nevoie la materialul inițial și e uimitor cât de mult poți adăuga, schimba, îmbogăți. Ideea e că nu vrei să pară că ți-ai impus stilul tău asupra filmului, am fost foarte atenți să nu exagerăm cu nimic, să nu pară nimic prea intens și nici să nu pierdem din vedere esențialul filmului original. Comedia aduce un efect diferit, la fel și muzica. E un film de familie, de aventuri. Sunt scene în filmul original care sunt foarte intense și emoționale. Am încercat să recreăm același echilibru și să nu copleșim publicul, mai ales că primul film n-a făcut asta”, mai spune Favreau.

The Lion King/Regele leu este produs de Jon Favreau, Jeffrey Silver și Karen Gilchrist. Scenariul este semnat de Jeff Nathanson, o adaptare a celui care a stat la baza filmului din 1994.