The Devil Is a Woman (1935)

O romanta alcatuita din amintirile unui barbat aflat la varsta senectutii, despre lunga lui obsesie pentru o femeie care nu putea apartine nimanui, dar reusea sa frustreze pe oricine…

În Spania sfârșitului de secol XIX; nemiloasa seducătoare Concha Perez (Marlene Dietrich) îi joacă pe degete pe toți bărbații pe care-i întâlnește; cauzând obsesii puternice. Toată lumea o dorește; însă nimeni nu o poate avea. Tânărul revoluționar Antonio; care îi află povestea; încearcă să o respingă; dar sfârșește prin a ceda în fața farmecului feminin.

Ultima colaborare pe plan artistic între regizorul Josef von Sternberg și diva Marlene Dietrich, ”The Devil Is a Woman”, ecranizează romanul ”La Femme et le pantin” (1898) al scriitorului francez Pierre Louÿs și încearcă probabil să arate modul în care s-a desfășurat relația dintre cei doi artiști. Diva interpretează rolul femeii inaccesibile, dar extrem de dorite, care transformă viața bărbaților într-un haos. Sângele începe să fiarbă cu pasiune, determinând accese crunte de gelozie.

The Devil Is a Woman este povestea obsesiei mai puternice decât voința omului, pe care Luis Buñuel o va portretiza magistral în ”Cet obscur objet du désir” (1977). Spectatorul nu poate pătrunde în mintea eroinei pentru a-i înțelege comportamentul, căzând sub efectul narcotic al seducției exercitate de Marlene Dietrich. Ochii ei emană flăcări de pasiune care topesc chiar și inimile cele mai puțin sensibile. Luminile și umbrele poveștii se unesc și se separă, imaginând un dans erotic care ne prinde pe toți în nebunia sa.

Josef von Sternberg creează un cadru asemănător cu cel din opera ”Carmen” de Georges Bizet, acțiunea având loc în timpul unui carnaval. Povestea pasiunii imposibil de stins din The Devil Is a Woman este relatată prin flash-back-uri ce au loc pe fundalul înflăcăratei muzici spaniole, a focurilor de artificii și a nebuniei cauzate de fiesta.


Regia: Josef von Sternberg
Actori: Marlene Dietrich, Lionel Atwill, Edward Everett Horton
An: 2018
Gen: Comedie, Drama, Romantice
IMDB: 7.2


The Devil Is a Woman (1935) Online Subtitrat