Swordfish (2001)

Există o lume în interiorul lumii noastre. O lume ascunsă pe care o numim ciber-spațiu. O lume protejată de coduri de acces, parole și cele mai sofisticate sisteme de securitate. În această lume ne ascundem cele mai mari secrete, cele mai incriminatoare informații și, bineînțeles, o mare cantitate de bani. Această lume poartă denumirea de Swordfish.

Swordfish în regia lu Dominic Sena s-a dovedit a fi mai mult o paradă de vedete decât un film bine închegat cu un subiect bun. Cu John Travolta, Halle Berry, Hugh Jackman şi Don Cheadle, Swordfish e un film de acţiune ce ne prezintă un plan aproape perfect al personajului negativ. Debutul filmului ne prezintă o scenă care de fapt are loc aproape de sfârşit când Gabriel ( John Travolta ) face un speech excelent despre destinul oricărui personaj negativ din filmele de la Hollywood.

Cu exemple clasice – Dog day afternoon şi Scarface – Gabriel suţine faptul că personajul negativ este predestinat eşecului datorită publicului, care nu ar suporta ideea că binele poate fi înfrât şi că finalul poate fi şi altfel decât fericit. Din păcate pentru, Dominic Sena şi multitudinea de actori celebri aceasta a fost singura fază notabilă din film. Totul de acum încolo devine previzibil şi chiar finalul un pic diferit nu surprinde pe nimeni.


Regia: Dominic Sena
Actori: Sam Shepard, Carmen Argenziano, Tim DeKay, John Travolta, Hugh Jackman, Halle Berry, Don Cheadle
Anul: 2001
Gen: Actiune, Crima, Thriller
Durata: 99 minute
IMDB: 6.5


Swordfish (2001) Online Subtitrat


Review Swordfish

Acţiunea filmului este atât de des întâlnită încât nu prea are cu ce să te surprindă. Acelaşi plan de a fura milioane de dolari ( de data aceasta s-au transformat în miliarde ); aceiaşi poliţişti jeloşi care sunt gata să-l împiedice şi cam acelaşi trecător inocent care este prins între cele două tabere datorită unor capacităţi sau unor cunoştinţe. Pe scurt filmul ne prezintă planul lui Gabriel de a fura câteva miliarde de dolari pentru a proteja democraţia de terorsim. Pentru a reuşi; acesta are nevoie de talentul hackerului Stanley Jobson ( Hugh Jackman ) care tot ce doreşte este să trăiască liniştit alături de fiica sa.

Presat şi ameninţat acesta îl ajută pe Gabriel să creeze un vierme care să-i tansfere banii în conturile sale private. După o confruntare cu agenţii FBI; Gabriel ne surpinde un pic prin amploare planului său dar; această surpriză nu ţine mult. Finalul previzibil; după ce o serie de detalii ne sunt prezentate încă de la început nu te surprinde cu nimic aşă ca la câteva ore după ce ai vizionat filmul sunt sigur că vei uita cam despre ce a fost vorba.

Din păcate Swordfish nu a reuşit să surpindă cu nimic. Interpretarea este mai mult decît slabă; acţiunea este liniară şi previzibilă efectele sunt slăbuţe iar regia nu dă dovadă de nimic inovativ. Un film de vizionat doar pentru cei care preferă acţiunea simplă şi care vor doar să vadă pleiada de actori.