Star Wars 9 The Rise of Skywalker (2019)

Supraviețuitorii rezistenței din filmul Star Wars 9 The Rise of Skywalker online subtitrat înfruntă încă o dată forța militară a Primului Ordin în acest ultim capitol din saga lui Skywalker.

Prima jumătate a filmului Star Wars 9 The Rise of Skywalker beneficiază de toate personajele necesare şi de toate elementele pentru a merge mai departe, dar scenariul scris de Abrams şi Chris Terrio insistă să arunce obstacole în calea eroilor şi să-i alerge din planetă în planetă (şi din decor în decor) pentru a obţine o informaţie care nici măcar nu le foloseşte.

Această parte e salvată doar de câteva momente de umor. Dar şi de eficientele interacţiuni dintre Rey (Daisy Ridley), mistuită de indoieli deşi Forţa ei este mai impresionantă ca niciodată, şi Kylo Ren (Adam Driver), acum lider suprem al Primului Ordin, dar şi intrigat de misterioasa sa legătură cu Rey.

Star Wars 9 The Rise of Skywalker (2019) Online Subtitrat


Titlu original: Star Wars Episode IX The Rise of Skywalker
Titlu Romania: Star Wars Skywalker Ascensiunea
Regia: J.J. Abrams
Actori: Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, Domhnall Gleeson, Keri Russell, Mark Hamill, Oscar Isaac
An: 2019
Gen: Actiune, Aventura, Fantezie
IMDB: 6.8


Star Wars 9 The Rise of Skywalker (2019) Online Subtitrat


Star Wars 9 The Rise of Skywalker dezlegarea misterului

În primul rând, trebuie spus că avalanşa de cronici negative (în acest moment Star Wars 9 The Rise of Skywalker este al doilea cel mai prost primit episod al francizei, după peste 220 de cronici compilate de RottenTomatoes) a fost probabil provocată nu doar de neajunsurile filmului, ci de fronda din ce în ce mai vehementă a criticilor de film împotriva modelului de business al Disney.

Acuzaţiile de faliment creativ au curs cu nemiluita în ultima vreme, iar Star Wars 9 The Rise of Skywalker a fost comparat de unele voci (în parte justificat) cu un zombi: filmul resuscitează momente emblematice ale francizei, bucăţind o poveste ce mai că nu funcţionează în prima jumătate, dar reuşeşte să se redreseze parţial în a doua.

Acest “ultim” film Star Wars 9 The Rise of Skywalker este genul acela de blockbuster despre care toată lumea are o părere preconcepută. Poate că criticii îl resping programatic, dar fanii sunt gata să-l îmbrăţişeze, iar aici trebuie spus că regizorul J.J. Abrams le oferă (cel puţin în parte) ceea ce vor: o confruntare între bine şi rău, o dezlegare a probabil celui mai discutat mister de la premiera lui The Force Awakens încoace şi revenirea unui villain emblematic, printre reîntâlniri cu foştii eroi ai francizei.

Fără să dăm spoilere, trebuie spus că Abrams se chinuie din răsputeri să livreze momente şi scene care să satisfacă fanii împătimiţi ai francizei, riscând chiar să-i irite exact pe aceştia. Şi acolo unde aceste scene nu au niciun sens, măcar le face spectaculoase vizual. Deşi filmul Star Wars 9 The Rise of Skywalker nu oferă efecte incredibile 3D, valoarea de producţie este indiscutabilă şi este foarte posibil ca fanii să revină pentru a doua vizionare ca să se bucure de efectele speciale. Sfârşitul curat pare să sugereze că promisiunea sfârşitului sagăi Skywalker este reală, dar încasările estimate la cel puţin 1,5 miliarde de dolari ridică o certitudine: franciza Star Wars nu se opreşte aici… Şi nici măcar nu suntem siguri că asta e bine sau rău.


Filmul va explora trecutul lui Finn

Într-un interviu acordat, regizorul J.J. Abrams a spus că Star Wars 9 The Rise of Skywalker va dezvălui mai multe detalii legate de trecutul lui Finn (interpretat de John Boyega).

„Originea lui Finn face parte din această poveste. Am insistat pe acest lucru și în filmul anterior, însă acum vom afla mai multe”, a spus cineastul.

„Aș spune că despre mai toate personajele se va dezvălui ceva legat de trecutul lor. Nu spun că vom primi informații exhaustive despre copilăria lor și despre fiecare pas major care i-a adus unde sunt acum. Însă există o mulțime de întrebări despre parcursul lui Finn, despre cel al lui Poe, în mod evident despre cele ale lui Rey și Kylo, cât și despre cele ale unor noi personaje care vor fi introduse”, a adăugat el.

Tot ce ce se știe până acum despre Finn este că a fost încredințat Primului Ordin încă de mic, pentru a fi antrenat și a servi Imperiul. Nu i se cunoaște nici numele, nici din ce familie face parte.


Al doilea cel mai slab film din serie

Opiniile criticilor referitoare la ultima parte a sagăi Star Wars (cu lansarea în cinematografele noastre pe 20 decembrie) au umplut deja mediul online, însă nu toate conțin cuvinte de laudă la adresa peliculei. Dacă unii dintre critici au subliniat că finalul este unul satisfăcător pentru fanii francizei, cu punctul de focus pe modul în care evoluează relația dintre Rey și Kylo Ren, alții au reproșat filmului predictibilitatea și lipsa de originalitate a finalului.

Pe agregatorul de cronici de film Rotten Tomatoes Star Wars: The Rise of Skywalker are deocamdată un scor de 57 de procente, ce plasează filmul pe locul doi în topul celor mai puțin apreciate filme Star Wars.

Dintre cele 11 filme din saga, cel mai mic procent îl are pe Rotten Tomatoes Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (53%), iar cel mai mare Star Wars: The Empire Strikes Back (94%). Iată clasamentul site-ului:

Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (94%)
Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (93%)
Star Wars: Episode IV – A New Hope (93%)
Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi (91%)
Rogue One: A Star Wars Story (83% )
Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (82 %)
Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (80%)
Solo: A Star Wars Story (70%)
Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (65%)
Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (53%)
Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (57%)