Patima riscului – Bob le flambeur (1956)

Patima riscului – Bob le flambeur (1956) Film Online Subtitrat


Regia: Jean-Pierre Melville
Actori: Roger Duchesne, Isabelle Corey, Daniel Cauchy
An: 1956
Gen: Crima, Drama, Thriller
IMDB: 7.8


Folositi butonul CC a playerului pentru Subtitrare


Sinopsis Patima riscului – Bob le flambeur

Bob, un batran gangster si cartofor ajuns falit, decide in ciuda recomandarilor unui prieten, inalt oficial al politiei, sa jefuiasca un cazino din Dauville…

Primul din ciclul uimitor și unic de filme gangster al lui Jean-Pierre Melville. Numit în mod diferit “ironic”, “structuralist”, “post-modernist”, “doconstructionist”, “existențial”, “lacanian” “filosofice”, etc. Influența lor asupra cinematografiei moderne a fost incalculabilă – independența creativă a lui Melville. Trasarea locației și bugetele mici care inspiră nouvelle vagi; filmarea lui de bărbați violenți în acțiune, toți de la Scorcese și Coppola până la Tarantino și Woo; deconstrucția sa de gen incurajând Bava și Leone.

Totuși, în multe privințe, “Bob” este cel mai puțin tipic pentru thrillerele lui Melville. Acolo unde, să zicem, “Le Samourai” există într-un paradis rar, abstract, geometric, visat, Montmartre al lui “Bob” trăit în mod vibrant, cu cluburi de noapte, baruri, GI goi, În cazul în care în Samourai caracterul eroului este redus la abstractizarea psihologică, Bob este o ființă umană recunoscută, severă, dar dulce, onorabilă, un cavaler chandler, cu istorie și motivație din spate.

Alte personaje sunt plauzibile, dacă sunt evazive. În cazul în care “Samourai” este o capodoperă a tonului, în ce direcție, actorie, cinematografie, narațiune, sunet, culoare, decor, toate se conectează într-un întreg perfect, “Bob” este o revoltă a modurilor de luptă, care amintește mai mult de iconoclasmul vesel al nouvelle vague – parodie și acțiune, umor și seriozitate, vis și realism, coexistă în tensiune fertilă și palpitantă.