Orlando (1992)

Orlando (1992) film online subtitrat

Regia: Sally Potter
Actori: Tilda Swinton, Dudley Sutton, Billy Zane, Simon Russell Beale, Matthew Sim
Anul: 1992
Gen: Drama, Fantezie, Romantic
Durata: 94 minute
IMDB: 7.2

“Orlando” este vorba despre o persoană care realizează într-o singură viață ce majoritatea dintre noi pot doar să viseze de a face: vizualizarea patru secole de experiență prin ochii de ambele sexe. Evident, este o viață foarte lungă și neobișnuit. Născut ca un om în timpul Elizabeth I, Orlando devine o la jumătatea distanței femeie în călătorie (“Tu vezi? Absolut nici o diferență!”) Și este încă în desfășurare puternic ca filmul se termină.

Regizat cu harul viclean si eleganta linistita de Sally Potter, nu este vorba despre o poveste sau un teren, ci despre o viziune a existenței umane. Ce înseamnă a fi născut ca o femeie, sau un om? Sa se nasca la un moment dat în loc de un alt? Să se nască în bogăție, sau în sărăcie, sau în tradițiile unui anumit popor? Cele mai multe dintre noi nu va ști niciodată. Ne sunt lipite cu noi înșine, și atâta timp cât trăim, va vedea întotdeauna prin aceiași ochi și să interpreteze cu aceeași sensibilitate. Da, putem învăța și de a dezvolta, dar atât de mult de ceea ce ne face pe noi înșine este implantat la o vârstă fragedă, și nu se va clinti.

“Orlando” este inspirat de romanul lui Woolf Virginia, se un scriitor care a incercat sa se elibereze de sex și de clasă restricții. Stanley Kauffmann scrie în Noua Republică, care romanul a fost scris inițial pentru, și inspirat de, Vita Sackville-West, a declarat a fi unul de iubitori Woolf lui. Ea vine din faptul că timp de pre-Beauvoir în secolul 20, atunci când societatea încă mai devreme considerat femeile ca cetățeni de rangul doi, nu se potrivesc la vot, dar când multe femei s-au atacat energetic noțiuni ciudat societății cât de repede au putut.