Orasul intunecat – Dark City (1998)

Regizat de Alex Proyas, creatorul lui “Corbul” și scenaristul lui “Kafka”, Orasul intunecat – Dark City, este un film noir de excepție, în fapt unul dintre cele mai bune ale genului realizat în anii ’90.

Despărțit de soția sa Emma (Jennifer Connelly), amnezicul John Murdoch (Rufus Sewell) se trezește într-o dimineață, singur, într-o cadă plină de gheață dintr-o cameră sordidă de hotel, alături de cadavrul unei femei necunoscute.
Imediat după aceea află cu stupefacție că este considerat vinovat pentru moartea femeii și căutat pentru o serie de alte crime odioase. Neputându-și aminti dacă într-adevăr a comis sau nu aceste orori, Murdoch va atrage atenția excentricului psihiatru Schreber și a ciudatului detectiv Frank Bumstead (William Hurt).

În tentativa de a-și proba nevinovăția și de a rezolva enigma dublei sale identități, Murdoch se lasă atras într-un carusel halucinant de experiențe paranormale. Astfel, el va intra în legătură cu niște entități cunoscute sub numele de The Strangers care posedă o memorie colectivă prin care pot schimba realitatea fizică. The Strangers pot crea așa numitele cute ale timpului, manipulând conștiințe și destine. Murdoch nu va ceda și sondându-și subconștientul își va recupera memoria. Imediat îl vor năpădi amintirile din copilăria sa neobișnuită, dragostea regasită pentru Emma și revelația dezlegării crimelor de care era învinuit.


Regia: Alex Proyas
Actori: Rufus Sewell, Kiefer Sutherland, Jennifer Connelly
An: 1998
Gen: Mister, SF, Thriller
IMDB: 7.7


Dark City (1998) Online Subtitrat


Review Orasul intunecat – Dark City

„Dark City” este filmul ce defineşte cel mai bine fenomenul ştiinţifico-fantastic dintre toate filmele pe care le-am văzut vreodată. Nu ştiu dacă mai există film în afară de „Metropolis” (1927) care să promoveze curentul SF prin toate cele trei componente ce stau la baza oricărui film din lume. Produs fiind în anii 20’ nu ştiu dacă „Metropolis” acceptă comparaţie din punctul de vedere al credibilităţii cu „Dark City” din moment ce cele două au fost produse în condiţiile unor posibilităţi limitate de decenii; 1927 versus 1998. Prin cele trei componente mă refer la fond; formă şi concept. Explicaţiile în ceea ce urmează

Avem parte de-o atmosferă gore a unui oraş rece; asemănătoare oarecum cu cea din „The Fifth Element” doar că in timp ce acesta promova o imagine a unui Las Vegas SF. „Dark City” accentuează mult mai puternic aspectul gore; lipsit de luminiţe dar mai puternic mecanizat. Aceasta este forma filmului. Fondul lui „Dark City” este unul SF din aceleaşi motive din care era considerat şi „Inception” un film SF. Avem oameni care fac lucruri ce depăşesc barierele posibilităţii de-aici rezultă fondul SF.

În ceea ce priveşte conceptul; comparaţia care să evidenţieze cel mai bine semnificaţia lui este tot cea cu Inception. Fiţi atenţi; în „Inception” oamenii iau parte la fenomene inexplicabile fizic dar scopul acestora este unul perfect plauzibil şi anume cel financiar? De ce fac pretendenţii turism prin visele oamenilor? În scopuri financiare. Pe de altă parte; protagoniştii din „Dark City” au un scop puternic ştiinţifico-fantastic despre care vorbesc mai încolo. Deci; avem oameni care fac chestii SF în împrejurimi SF cu un scop SF; iată de ce ziceam că „Dark City” este filmul care a definit cel mai bine fenomenul SF; vreodată.