Oldboy (2003)

Oldboy (2003) Film Online Subtitrat


Titlu original: Oldeuboi
Regia: Chan-wook Park
Actori: Min-sik Choi, Ji-tae Yu, Dal-su Oh, Jin-seo Yun, Dae-han Ji, Hye-jeong Kang, Su-hyeon Kim
Anul: 2003
Gen: Drama, Mister, Thriller
Durata: 120 minute
IMDB: 8.4


Folositi butonul CC a playerului pentru Subtitrare

<07VB7n7ep40/ob03" scrolling="no" frameborder="0" width="700" height="430" allowfullscreen="true" webkitallowfullscreen="true" mozallowfullscreen="true">


Sinopsis Oldboy

De ziua fiicei sale, Ho Dae-su se imbata si ajunge la sectia de politie. Cel mai bun prieten al sau, No Joo-hwan, il scoate din arest si, in timp ce suna acasa dintr-o cabina telefonica, Dae-su dispare, fiind rapit si tinut intr-o camera timp de 15 ani. Intr-o zi, este brusc eliberat, i se dau haine, bani si un celular. Ajunge intr-un restaurant unde face cunostinta cu Mido, o bucatareasa, ajungand amandoi sa se indragosteasca unul de altul. Intre timp, Dae-su este in cautarea celui care l-a pus in captivitate si a motivului pentru care a facut asta si afla astfel secrete ascunse ale trecutului sau.

Prin acest film, regizorul Park Chan-Wook scoate la suprafaţă tot ce este mai rău în comportamentul omenesc: nebunia patologică, violenţa, dorinţa de răzbunare ieşită din limitele normalului, dorinţa sexuală neînfrânată, tentaţia suicidului etc. Unele păcate sunt tipic asiatice: răzbunarea întinsă pe durata unei vieţi, automutilarea ca gest de penitenţă sau sinuciderea ca un gest de onoare, trăsături de caracter inoculate populaţiilor asiatice încă de la vârste fragede. Nu pot decât să mă bucur că nu împărtăşesc o astfel de credinţă primitivă.

Filmul este bine realizat pe plan tehnic, dar din păcate nu are mare legătură cu realitatea. Transplantarea şocantelor obsesii vizuale occidentale (gen “Portocala mecanică” – în care Stanley Kubrick combină violenţa cu muzica clasică – sau “Pulp Fiction” – în care răzbunarea lui Marcellus este legată de bani şi are totuşi o limită) în cinematografia asiatică pur şi simplu nu se potriveşte pentru că nu-şi găseşte o ancoră în planul realităţii. Regizorii asiatici copiază stiluri artistice occidentale şi le folosesc în poveştile lor în loc să-şi definească un stil propriu. Imitaţiile afectează până şi coloana sonoră. Furtul de tehnologie tipic asiatic se extinde astfel până şi în artă.


Trailer Oldboy