Octav (2017)

Octave (2017) Film Romanesc Online


Regia: Serge Ioan Celebidachi
Actori: Victor Rebengiuc, Marcel Iures, Andi Vasluianu, Alessia Tofan
An: 2017
Gen: Drama, Romanesti
IMDB: n/aSinopsis Octav

Filmul Octave este o dramă psihologică care explorează teme universale precum trecerea implacabilă a timpului, nostalgia după anii tinereții în care ce era mai frumos în viața personală a avut momente de o puritate și extaz sufletesc care nu s-au desăvârșit, înțelegerea si reinterpretarea trecutului , purificarea sufletească în lumea copilăriei.

Bătrânul Octav (interpretat de Marcel Iureș) se reîntoarce în România, la țară , după decenii de absență ca să vândă conacul (acum retrocedat). In care a copilărit și care fusese al familiei sale. Aici , plimbarea prin odăile prăfuite îl prinde în mrejele trecutului. Atmosfera nebunatică pe când lua masa cu frații săi, prietena din copilărie, drăgălașa Ana. Menajera care spiona ,, pe gaura cheii” , lecțiile de viață, tragediile si dramele de familie. O călătorie miraculoasă înapoi la inocența anilor copilăriei sale din România interbelică.

Un film care promite să aducă un suflu nou în peisajul cinemaului românesc, lăsând puțin deoparte atmosfera sumbră. Si rigidă care a făcut un timp vâlvă pe la festivaluri, satira politică /socială mai cu încrâncenare sau în comedii grosiere.

Este un poem al sufletului, o cantată a tinereții care a trecut cu demnitate și grație peste ororile comuniste. Fiind un pilon al unei vieți până la senectute, cu împlinirile și regretele sale.

Este un film despre împăcarea cu trecutul pentru a înțelege prezentul.

,,Octave” face parte dintr-un nou val în cinematografia românească care arată țara într-o lumină pozitivă în străinătate”. A spus Vrinceanu Celebidachi, adăugând: ,,Sunt sigur că toată lumea va dori să vadă România ca pe un loc foarte frumos”.