Noi – Us (2019)

In filmul Noi – Us (2019) online subtitrat, după ce a provocat un șoc în cultura contemporană și a schimbat regulile genului horror cu debutul său regizoral, Fugi!, un film provocator și cu conștiiință socială, vizionarul Jordan Peele, câștigător al premiului Oscar, revine cu un alt coșmar original scris, regizat și produs de el.

Amplasat în peisajul emblematic al plajei din Carolina de Nord, Noi, produs de Monkeypaw Productions, îi are ca protagoniști pe Lupita Nyong’o, câștigătoare a premiului Oscar, în rolul lui Adelaide Wilson, o femeie care se întoarce la casa de vacanță unde și-a petrecut copilăria, împreună cu soțul ei, Gabe (Winston Duke), și cu cei doi copii ai lor, pentru o binemeritată vacanță de vară.

Frământată de o traumă din copilărie, inexplicabilă și încă nerezolvată, adusă acum la suprafață și agravată de o serie de coincidențe bizare, Adelaide devine tot mai sigură că ceva cumplit urmează să i se întâmple familiei ei.

Noi - Us (2019) Online Subtitrat in Romana


Regia: Jordan Peele
Actori: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss
An: 2019
Gen: Groaza, Mister, Thriller
IMDB: 7.1


Us (2019) Online Subtitrat


Trailer


Review Noi – Us (2019)

În centrul atenţiei este Adelaide (Lupita Nyong’o), mamă de familie care ajunge alături de soţul Gabe (Winston Duke), fiica Zora (Shahadi Wright Joseph) şi fiul Jason (Evan Alex) la casa de vacanţă de pe malul oceanului. Aflăm curând că Adelaide a suferit în copilărie o traumă chiar pe plaja din apropiere, motiv pentru care eroina nu se simte deloc în largul ei aici.

Doar că ceea ce întâi este o provocare personală se transformă imediat într-una pentru întreaga familie: pe aleea din faţa casei îşi fac apariţia patru siluete, iar Adelaide, Gabe, Zora şi Jason vor descoperi cu oroare că acestea sunt dubluri extreme ale lor înşişi, dubluri gata de orice ca să-i ucidă şi să le ia locul în lume.

Trecând peste premisa neliniştitoare, Us funcţionează excelent ca un horror din popularul subgen “home invasion“. Peele construieşte foarte bine suspansul, fără să recurgă la sperieturi ieftine, şi se foloseşte de interpretările excelente de ale actorilor pentru a-şi înfricoşa şi implica publicul.

Us (2019) online subtitrat nu se fereşte deloc de violenţă, dar aceasta este însoţită mereu de o întrebare insidioasă: ce ai face tu, spectatorule, dacă un psihopat care arată exact ca tine te-ar ataca din senin, provocându-ţi cât mai multă suferinţă înainte de a te ucide? Răspunsul sincer ar fi că am face fix ce fac eroii din film, ba chiar mai mult.

Noi - Us (2019) Online Subtitrat in Romana

Da, pentru publicul care vrea doar o inventivă confruntare fizică şi psihologică între eroi şi atacatorii lor, Us (2019) online subtitrat se achită eficient de sarcină, uimind cu inventivitatea şi imprevizibilul interacţiunilor. Dar povestea oferă mai mult de atât, invitându-ne să medităm asupra eternei dihotomii “Noi şi ei” sau “noi şi ceilalţi“, dihotomie atât de populară în discursul extremist propovăduitor de ziduri al prezentului.

În mijlocul corului de voci gata să lanseze pe toate reţelele de socializare acest discurs, Peele pune pauză şi, într-un atractiv ambalaj horror, întreabă: “dar dacă ceilalţi suntem tot noi?“. Dar dacă noi suntem de fapt ceilalţi?

Este o provocare ce va da multora de gândit, putând în acelaşi timp să-i frustreze pe unii spectatori reticenţi să accepte convenţia strecurată de Peele în Us. Scenariul explică într-o propoziţie existenţa “gemenilor malefici“, doar că această explicaţie abracadabrantă nu îi va convinge pe mulţi, unii spectatori ajungând să respingă convenţia, supralicitând cu respingerea întregului film.

Ar fi o decizie nefericită, mai ales când programul cinematografelor este dominat cel mai adesea de poveşti liniare şi mult prea familiare, iar cinema-ul american cu adevărat curajos, inovator şi necondiţionat de presiunea încasărilor este adesea surghiunit în selecţia variatelor festivaluri.

Noi - Us (2019) Online Subtitrat in Romana