Morometii (1987)

Pe fondul unor mutatii sociale – care se vor dovedi ireversibile – filmul romanesc online Morometii urmareste destramarea unei familii taranesti traditionale. Incercarea autoritara si disperata a capului familiei – Ilie Moromete (Victor Rebengiuc) – de a tine pe loc aceasta realitate, esueaza. Cu Ilie Moromete dispare un prototip social care a reprezentat secole de-a randul societatea romaneasca. Dispare de fapt o identitate care nu a mai fost inlocuita.

Filmul ma emotioneaza foarte tare. Cand zic “Morometii” zic actorie si mi se pare, cantitativ, cel mai important film romanesc din acest punct de vedere (Cristi Puiu).

Filmul lui Stere Gulea imi place nu atat din punctul de vedere al transpunerii corecte a romanului, ci mi se pare ca are o atmosfera si un autentic foarte convingatoare. Victor Rebengiuc e genial. S-au intalnit acolo niste lucruri in modul cel mai fericit cu putinta: imaginea lui Vivi Dragan Vasile, actorii s.a.m.d. Am vazut “Morometii” de nu stiu cate ori si tot l-as mai revedea (Radu Muntean).


Titlu Engleza: The Moromete Family
Regia: Stere Gulea
Actori: Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Gina Patrichi
An: 1988
Gen: Drama, Romanesti
IMDB: 8.9


Morometii (1987) Film Romanesc Online