Minţi periculoase – Dangerous Minds (1995)

Film Minţi periculoase – Dangerous Minds inspirat dintr-un caz real. Louanne este ofiter de marina, dar ea isi dorise totdeauna sa devina profesoara de engleza. Cand un liceu din nordul Californiei o solicita, Louanne crede ca, in sfarsit, dorinta i s-a indeplinit. La scoala este intampinata insa de un grup de elevi rebeli si neprietenosi, pe care, treptat, cu metode neobisnuite, reuseste sa si-i apropie si sa le trezeasca interesul pentru studiu. Ilustratia muzicala a filmului este semnata de Bob Dylan, Dylan Thomas si Coolio.

Puține sunt filmele americane care prezintă sărăcia și segregarea rasială care există în America, fără a-i da un aspect de comedie. Realitatea diferă însă de filmele hollywoodiene cu negri sau latinoamericani veseli și prietenoși sau dimpotrivă înclinați către infracționalitate, adică prin construcție buni sau răi. Adevărul este că sărăcia persistă în aceste comunități, determinând întreruperea școlii la vârste fragede și însușirea unor valori morale nepotrivite ce-i leagă pe tineri de timpuriu de anturaje dubioase, influențându-le destinul pentru tot restul vieții.

”Dangerous Minds” este un film care încearcă să arate modul în care pot fi destrămate aceste destine din cauza deciziilor greșite luate în adolescență, dar și șansa pe care o au tinerii de a se reintegra în societate prin propria lor voință. Șansa este aici o profesoară care se implică în educația lor și îi tratează ca pe niște oameni, vorbindu-le pe limba lor de importanța alegerii pe care trebuie să o facă.


Regia: John N. Smith
Actori: Michelle Pfeiffer, George Dzundza, Courtney B. Vance
An: 1995
Gen: Biografie, Drama
IMDB: 6.4


Dangerous Minds (1995) Online Subtitrat