La cinci pași de tine – Five Feet Apart (2019)

Doi adolescenți grav bolnavi din filmul La cinci pași de tine – Five Feet Apart online subtitrat, ale căror vieți atârnă de un fir de ață, se cunosc într-un spital și se îndrăgostesc iremediabil.

Oare poți iubi pe cineva pe care nu-l poți atinge niciodată?

Stella Grant simte nevoia să-și planifice viața pas cu pas – poate pentru că plămânii ei bolnavi, pe care nu-i poate controla, i-o guvernează oricum, trimițând-o periodic în spital, încă din copilărie. În momentul de față, Stella trebuie să-și planifice foarte bine viața pentru a nu pierde locul pe lista beneficiarilor unui transplant de plămâni, care-i va asigura cinci ani de existență fără probleme. Pentru asta e obligată să stea în permanență la șase pași de oricine i-ar putea transmite o infecție pulmonară. Șase pași. Fără excepții.

La cinci pași de tine - Five Feet Apart (2019) Online Subtitrat in Romana


Regia: Justin Baldoni
Actori: Haley Lu Richardson, Cole Sprouse, Moises Arias
An: 2019
Gen: Drama, Romantice
IMDB: 7.2


Five Feet Apart (2019) Online Subtitrat


Trailer La cinci pași de tine (2019)


Review

În filmul lui Justin Baldoni, Five Feet Apart, acum pe marile noastre ecrane, doi adolescenți se confruntă cu cele mai înnebunitoare piedici când se îndrăgostesc – nu au voie să se atingă, nici vorbă să se sărute, trebuie să evite cu orice preț o apropiere care să le permită să-și șoptească în ureche. Ar fi putut Stella și Will să fie mai nenorocoși? Chiar și așa, nimic nu îi împiedică să găsească curajul, puterea și bucuria vieții unul în celălalt.

Refuzând să renunțe la a fi împreună, Stella și Will spulberă distanța imposibilă dintre ei printr-o căutare asiduă a unei conexiuni adevărate, și a speranței.

Haley Lu Richardson („Probleme la 17 ani”) și Cole Sprouse („Riverdale”) îi întrupează pe memorabilii Stella și Will a căror poveste de dragoste oprește lumea pentru un moment. Deși au în comun fibroza chistică, sunt total opuși. Stella e o vloggeriță carismatică, căreia îi place să fie stăpână pe sine. Will este tipul pe care ea îl evită din răsputeri: un rebel boem care încalcă legile și nu e prea interesat de viitor. Stella este tipul de fată care trezește scepticismul lui Will: o persoană cu țeluri înalte, foarte entuziasmată în ciuda vieții dificile. De fapt, când se întâlnesc prima dată, niciunul nu se împotrivește limitei impuse de doctor, aceea de a rămâne la cinci pași unul de celălalt pentru a evita transmiterea unei bacterii periculoase de la Will la Stella.

Dar în urma unei serii de evenimente amuzante și dramatice, Stella îi va da lui Will un motiv să lupte, iar Will îi va arăta Stellei ce înseamnă libertatea asumată. Iar ambii vor încălca regulile în încercarea de a trișa distanța care îi separă – chiar dacă asta înseamnă o multitudine de emoții.

Limitele pe care Stella și Will din Five Feet Apart le vor depăși pentru a păstra flacăra arzând unul pentru altul – și întrebarea aferentă despre diversele moduri de exprimare a iubirii – i-au intrigat pe ambii actori principali. Sprouse afirmă: „Îmi place că povestea adresează o întrebare: cum trebuie să arate dragostea? O mare parte din ce înțelegem prin iubire se referă la senzații fizice. E ușor să luăm partea aceasta de-a gata; dar este iubirea întotdeauna fizică? Și pot așteptările pe care le avem când ne îndrăgostim, cum ar fi contactul fizic și apropierea, fi înlocuite cu altceva?”

Richardson adaugă: „Circumstanțele cu care se confruntă Stella și Will te fac să descoperi povestea a doi oameni care se îndrăgostesc într-un mod diferit. Nu se pot atinge, nu se pot apropia, iar acest aspect face conexiunea lor pură. Sunt atrași unul de altul la un nivel emoțional și real, spre deosebire de atracția fizică pe care o vedem în multe filme”.

Ambilor din Five Feet Apart le-au plăcut foarte mult hotărârea și dorința Stellei de a-l salva pe Will de cinismul lui, care duc relația în puncte neașteptate. „Ce e interesant e că la început Will e o persoană foarte atentă căreia îi este teamă să se dedice total, fiindu-i frică de eșec, iar Stella este cea care îl face să-și lase garda jos. Îl ajută să ia viața mai în serios, pentru că o ia pe ea în serios, și deodată viața devine mai incitantă decât își imaginase vreodată”, rezumă Sprouse.


Conceptul filmului Five Feet Apart

Serialul lui Justin Baldoni din 2012, „My last days”, a dat glas unui grup de tineri bolnavi, cu aceleași idealuri și visuri pe care majoritatea oamenilor le ia de-a gata. Emoționant și plin de surprize, „My last days” a devenit cel mai vizionat serial-documentar digital al tuturor timpurilor, fapt ce a convins televiziunea CW să mai producă două sezoane.

În timpul unui episod despre fibroză chistică, Baldoni a cunoscut-o pe Claire Wineland (decedată la 21 de ani, în septembrie 2018), o persoană contagios de entuziastă, care a fost liderul comunității dedicate fibrozei chistice. Ea este cea care i-a spus despre dificultatea unei relații când te confrunți cu această boală. „Într-o zi am întrebat-o pe Claire dacă a avut vreo relație cu cineva cu fibroză chistică, iar ea m-a privit ca pe un nebun. A spus „desigur că nu”, iar eu am întrebat „de ce nu?”. Atunci mi-a explicat că oamenii cu fibroză chistică nu se pot apropia mai mult de 6 pași din cauza pericolului de transmitere a bacteriilor periculoase. După ce mi-a spus asta, am fost bulversat și confuz”, își amintește el.

Baldoni și-a găsit un aliat în producătoarea laureată a premiului Oscar Cathy Schulman, care s-a făcut remarcată prin contribuția la filme precum câștigătorul premiului „Cel mai bun film” „CRASH: Povești din L.A”.

Cei doi au lucrat strâns cu scenariștii Mikki Daughtry și Tobias Iaconis să creeze un scenariu original atât de interesant încât a devenit baza unui roman best-seller omonim (al lui Rachel Lippincott).

„În această lume inter-conectată suntem deseori distrași de superficialitate și de ce ne este la îndemână. Sper ca Stella și Will să inspire publicul să ia o gură de aer și să observe că dragostea adevărată poate lua multe forme. De-a lungul călătoriei lor, acești adolescenți ne dau ceva ce nu apreciem la adevărata valoare în societatea actuală, și anume sentimentul că avem un scop, și că suntem văzuți în integritatea noastră”.