John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019)

Cea de-a treia parte John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019) online subtitrat îl găsește pe infailibilul asasin John Wick (Keanu Reeves) într-o nouă situație la limita imposibilului: viața lui costă acum 14 milioane de dolari, drept pentru care o armată de vânători de recompense neobosiți este pe urmele lui. După uciderea unui membru al dubioasei organizații internaționale de asasini plătiți, conducerea l-a exclus pe Wick, lăsându-l fără protecție în vizorul celor mai nemiloși lunetişti din lume.

În John Wick: Chapter 3 – Parabellum lucurile se întorc împotriva protagonistului, care este acum vânat pentru că a încălcat regulile din The Continental şi a ucis oameni pe terioriul neutru al tagmei asasinilor. Pe capul său a fost pusă o recompensă şi a fost ridicată protecţia asigurată de organizaţia care opera pe teritoriul numit. Neavând prea multe variante, Wick este nevoit să îşi caute aliaţi neobişnuiţi şi să se bazeze încă o dată pe abilităţile sale mortale care au făcut din el o legendă. Alături de Keanu Reeves, Ian McShane, Laurence Fishburne şi Lance Reddick, le vom vedea în film pe Anjelica Huston, Asia Kate Dillon şi Halle Berry.

John Wick: Chapter 3 - Parabellum (2019) Online Subtitrat


Titlu Romania: John Wick 3: Război total
Regia: Chad Stahelski
Actori: Keanu Reeves, Halle Berry, Ian McShane
An: 2019
Gen: Actiune, Crima, Thriller
IMDB: 7.5


John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019) Online Subtitrat


Trailer


Primele reacţii la John Wick 3

Al treilea capitol din saga John Wick a avut deja primele proiecţii, iar criticii au declarat la unison în mesaje lor de pe Twitter că filmul se ridică cu brio la nivelul primelor două aventuri din serie ale popularului asasin.

„Dacă vreţi mai mult John Wick, a treia parte vă va oferi fix ceea ce vă aşteptaţi să primiţi. Mai multe lupte uluitoare (secvenţa «Casablanca» este… wow!), mai mult din «folclorul» asasinilor, mai mulţi câini (un mare plus!)”, scrie Terry Schwartz.

„John Wick 3 este grozav. Unele din scenele de acţiune sunt atât de nebuneşti, încât te vei întreba dacă chiar regizorul Chad Stahelski şi echipa lui le-au filmat. Acestea fiind subliniate, aş mai spune că secvenţa cu Halle Berry şi Keanu Reeves în care apar câinii este favorita mea. Veţi vedea de ce! Mai ales dacă vă plac câinii…”, a menţionat şi Steven Wentraub de la Collider.

Hoai-Tran Bui, de la SlashFilm, este de părere că filmul se încadrează în sfera „pur viscerală” a cinematografiei: „După extinderea considerabilă a lumii francizei din Capitolul 2, Capitolul 3 revine cu o poveste ceva mai simplă, dar impresionantă, plină de acţiune, de lupte dure şi chiar de ceva umor. Primele 30 de minute m-au ţinut într-o tensiune fantastică. Filmul este grozav”.

„John Wick 3 este acţiune la cotele cele mai înalte. Ridică ştacheta francizei şi adaugă o nouă dimensiune universului lui John Wick. Asia Kate Dillon, Halle Berry şi Mark Dacascos sunt – cu toţii – grozave noi figuri adăugate seriei. În plus, filmul conţine – posibil – una dintre scenele mele de asasinat preferate”, spune Brent Goldman, de la FilmInquiry.

Însă Mike Rougeau a fost de părere că „unele lucruri vor fi controversate” şi că „nu este convins că totul are sens”. Şi Terri Schwartz a făcut un comentariu asemănător într-un mesaj ulterior, însă orice fel de inadvertenţe ale scenariului ori ale motivaţiilor personajelor ar fi detectat aceştia, pare că nu au afectat prea mult impresia bună pe care filmul le-a lăsat-o. Schwartz chiar a spus că ar merge şi la „un inevitabil Capitol 4” al seriei.

Keanu Reeves s-a declarat în mai multe rânduri dispus să apară în posibile continuări ale acesteia, în ciuda faptului că mulţi au considerat că John Wick va rămâne o trilogie.

John Wick: Chapter 3 – Parabellum se lansează la noi pe 17 mai.


Actiune si foc continuu

Cu adversari redutabili în plan fizic, dar niciunul cu vreun ascendent moral, John Wick – un „asasin cu onoare” – luptă să trăiască dintr-un motiv profund uman și filozofic – odată cu el se va stinge și amintirea soției lui… Aceasta este motivația care stă la baza acțiunilor lui John Wick (Keanu Reeves) în cel de-al treilea film al seriei, numit John Wick: Chapter 3 – Parabellum.

Așa cum la un muzical, momentele cântate si coregrafiate imping povestea mai departe, la acest film secvențele de acțiune conduc povestea, flancate de dialoguri scurte, sentențioase, grave. Parabellum ar putea înscrie un record prin numărul uriaș de scene de luptă. Spectatorului (și personajelor) îi sunt lăsate puține momente de respiro.

Primele 30 de minute din film au o forță teribilă de a te ține în tensiune – John Wick mai are fix o oră până la momentul în care să fie excomunicat. Cu fiecare minut care trece, suntem pe urmele lui Wick care încearcă să își pună afacerile în ordine, să își negocieze termenii salvării și să pregătească momentul în care asasinii și vânătorii de recompense vor demara pe urmele lui pentru cei 14 milioane de euro puși în joc. „Si vis pacem, para bellum”, cu alte cuvinte, „dacă doreşti pacea, pregăteşte-te de război”…

John Wick a încălcat regulile The Continental (hotelul ce serveşte drept teren neutru de întâlnire a asasinilor din filmele John Wick) şi a ucis oameni pe terioriu interzis. Acum „Masa Aleșilor” (misterioasa autoritate centrală a organizaţiei asasinilor) îl vrea mort. Pentru a trăi, John Wick trebuie să reintre în grațiile Consiliului. Pe capul lui a fost pusă o recompensă şi a fost ridicată protecţia asigurată de Consiliu. Neavând prea multe variante, Wick este nevoit să îşi caute aliaţi neobişnuiţi şi să se bazeze încă o dată pe abilităţile sale mortale care au făcut din el o legendă.

Totul e narat într-o combinație de ritm amețitor și ton sumbru. Montajul se remarcă printr-o maximă nervozitate. Atmosfera e noir iar scenografia – impunătoare, ceea ce te duce cu gândul la o lume distopică dintr-un viitor apropiat, o lume cu propriile legi, în care Consiliul e autoritatea supremă, față de care trebuie să îți declari loialitatea cu prețul sângelui. Personajele sunt tenebroase, asasini care trăiesc în ungherele întunecate ale lumii interlope. De altfel, lumea în care acționează John Wick este una extrem de întunecată, o schiţă penetrantă a răului absolut tratat cu originalitate.

În film îi vom reîntâlni pe Winston (Ian McShane), pivotul societății secrete de asasini The Continental, pe Laurence Fishburne şi Lance Reddick, plus prezențele feminine Anjelica Huston, Asia Kate Dillon şi Halle Berry. Mark Dacascos, maestru în tehnicile kung-fu și won hop kuen, în rolul lui Zero, este o oglindire a lui John Wick și cel cu adevărat capabil să îl scoată din scenă pe celebrul asasin.

Arsenal impresionant de arme de foc, urmăriri pe motociclete (și pe cai), lupte cu arme albe (în acest film realizăm forța letală a unei cărți), multă luptă corp la corp, situații inedite, coregrafii originale… Foarte bune prin sincronizare și coregrafie au fost secvențele de luptă din Casablanca, în care au fost implicați câinii personajului Sofia (Halle Berry), o asasină din trecutul lui John Wick. Ironia mai detensionează situațiile fără scăpare (despre John Wick o pereche de asasini constantă cu dezamăgire că legendarul asasin a îmbătrânit, că se mișcă mai greu)…

În absența unei concepții realiste, mai ales prin invincibilitatea personajului titular (care este, totuși, uman), numai spectacolul vizual și coregrafia scenelor de luptă fac filmul atractiv. Pe de altă parte, implauzibilul unor secvențe de luptă, sunt ilare. Spre final, confruntările corp la corp devin repetitive, obosind spectatorul.


Cel mai bun debut din serie

După trei saptămâni în care a dominat box office-ul Statelor Unite, Avengers: Endgame a fost detronat de John Wick: Chapter 3 – Parabellum. Conform datelor publicate de BoxOfficeMojo.com, pelicula a întrecut cu mult estimările analiștilor și a debutat în clasament pe locul întâi, cu 57 milioane de dolari – aproape de două ori mai mult față de încasările obținute în SUA de către John Wick: Chapter Two.

Parabellum a întregistrat o sumă record a încasărilor și în afara Statelor Unite – 92 milioane de dolari a obținut filmul în acest sfârșit de săptămână, ceea ce a ridicat totalul internațional la 149 milioane (în 2017, Chapter Two ajungea doar la 79,5 milioane de dolari încasări în afara SUA). John Wick 3: Război Total îşi spulberă adversarii şi în box office-ul românesc. În România, filmul a avut la debut 58.804 spectatori şi a generat încasări în valoare de 1.266.425 lei.

Cea de-a treia parte a celebrei francize îl găsește pe infailibilul asasin John Wick (Keanu Reeves) într-o nouă situaţie la limita imposibilului: viața lui costă acum 14 milioane de dolari, cu o armată de vânători de recompense neobosiți pe urmele lui. După uciderea unui membru al dubioasei organizații internaționale de asasini plătiți, conducerea l-a exclus pe Wick, lăsându-l fără protecție în vizorul celor mai nemiloși lunetişti din lume.

În regia lui Chad Stahelski, John Wick 3: Război Total marchează un proiect cinematografic ambiţios, care i-a solicitat enorm pe actorii din rolurile principale. Pentru a face faţă scenelor de luptă şi acţiune continuă din film, Keanu Reeves şi Halle Berry au urmat un regim agresiv de antrenamente şi au livrat publicului un nou nivel de entertainment.

Dacă în urmă cu cinci ani de zile, atunci când a avut loc premiera primului capitol din John Wick era setat un nou standard pentru filmele de acţiune, de această dată se încearcă o redefinire a genului. Conform spuselor lui Keanu Reeves: „Numai ideea de a continua povestea, prin frumuseţea viziunii lui Chad Stahelski şi a face totul posibil cu sprijinul unei echipe devotate este ceva nemaipomenit. Tot ce ne dorim acum este ca oamenii să se distreze la fel de bine la film, cum am facut-o şi noi pe set”, a concluzionat actorul.

Avengers: Endgame a ajuns la 2,6 miliarde de dolari internațional și este tot mai aproape de recordul lui Avatar, aflat pe primul loc în topul filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile (2,78 miliarde a obținut filmul lui James Cameron lansat în 2009).

Pokemon Detective Pikachu a trecut acum pe poziția a treia în box office-ul Statelor Unite, cu 24,8 milioane de dolari încasări. La un buget de 150 de milioane de dolari, filmul ce îl are pe Ryan Reynolds ca voce a personajului principal a ajuns la un total internațional de 206 milioane de dolari.


Data de lansare a lui John Wick 4

În vreme ce John Wick (Keanu Reeves) își desfășoară din nou întregul arsenal al abilităților sale de asasin pe marile ecrane, în a treia parte a seriei, compania Lionsgate pune la punct producția următoarei aventuri a personajului. A fost stabilită deja data de lansare a lui John Wick 4. Sequel-ul va ajunge în cinematografe pe 21 mai 2021.

John Wick: Chapter 3 – Parabellum a intrat pe primul loc în clasamentul SUA, cu încasări de 57 milioane de dolari (cel mai bun debut din serie) și a ajuns deja la 93,3 milioane de dolari internațional. Pelicula, regizată tot de cel care s-a ocupat de primele două titluri ale francizei, Chad Stahelski, îl pune pe infailibilul asasin într-o altă situație fără ieșire – exclus din organizația ce îi oferea protecție, are pe urmele sale o armată de vânători de recompense, dornici să pună mâna cât mai repede pe cei 14 milioane de dolari puși pe capul lui.

„A-l vedea pe Reeves învingând pe toată lumea de pe această planetă – întotdeauna îmbrăcat la patru ace – este singurul motiv pentru care aceste filme există”, menționează The Times în cronica rezervată lui Parabellum.


Keanu Reeves despre FOX

Într-un interviu acordat revistei GQ, Keanu Reeves a dezvăluit că s-a aflat vreme de 14 ani pe „lista neagră” a studiourilor Fox pentru că a refuzat un rol.

Actorul a explicat că, după succesul lui Speed, în 1994, cei de la Fox l-au abordat pentru a face şi continuarea peliculei, însă el a refuzat pentru o punere în scenă a lui Hamlet, în Winnipeg, Canada. Studioul nu a renunţat însă la sequel – Speed 2: Cruise Control a fost lansat în 1997, cu Jason Patric în locul lui Reeves.

„Îmi amintesc că nu am mai lucrat cu Fox până la The day the Earth stood still [2008]”, a spus starul de 54 de ani, care a menţionat şi că a mai făcut apoi un film de studio abia în 2013 (47 Ronin, o producţie ce nu a avut prea mare succes la box office). Cât despre franciza John Wick, care l-a readus în atenţia publicului, actorul a spus că nu se aştepta să mai revină ca actor de acţiune odată ajuns la 50 de ani şi că îşi doreşte să îl joace pe Wick câtă vreme va fi posibil. „Câtă vreme mă vor ţine picioarele [voi continua seria]. Şi câtă vreme publicul mi-o va cere”, a subliniat el.


Regizorul Chad Stahelski a avut de rezolvat o dilemă pentru versiunea finală

Așteptat cu entuziasm de fanii seriei, John Wick: Chapter 3 – Parabellum a generat discuții contradictorii după proiecţia de test. Filmul a fost lăudat în cea mai mare parte, însă au stârnit reacţii aprinse tocmai scenele de acțiune.

Se pare că densitatea acestora nu a convenit publicului. Regizorul filmului, Chad Stahelski, a rezumat într-un soi de dialog reacția celor peste 500 de oameni care au putut vedea o primă versiune a filmului: „«Ne-a plăcut acţiunea din film, dar am vrea să schimbi ceva. Dar dacă schimbi, s-ar putea să nu ne mai placă…». «,Ok, deci v-au plăcut scenele de acţiune?» «Este cel mai bun film de acţiune din câte am văzut. Dar e prea multă acţiune!» «Ok, şi ce aţi vrea să elimin?» «Nu ştim, succes!»”. Rămâne de văzut cum va reuşi să echilibereze cineastul balanţa în versiunea finală.

S-a scris despre John Wick 3 că va avea cel mai mare număr de victime din serie, graţie, iată, şi faptului că scenele de acţiune sunt mai multe. Stahelski a menţionat însă că, faţă de Chapter 2, vom vedea un film mai intens, cu mai multe personaje. Halle Berry este noutatea distribuţiei şi va avea, potrivit regizorului, una dintre cele mai impresionante scene alături de Keanu Reeves (şi cânii lor).