Jane Eyre (1996)

Jane Eyre este o micuta orfana in varsta de 10 ani, crescuta din obligatie de matusa sa dna Reed, la Gateshead Hall, alaturi de cei trei verisori. Matusa sa hotaraste sa o trimita la orfelinatul Lowood patronat de dl Brocklehurst. Aici petrece opt ani in conditii grele dar isi desavarseste educatia.

Dorind independenta, la 18 ani merge la Thornfield Hall unde devine guvernanta Adelei- o fetita frantuzoaica, pupila stapanului casei- dl Rochester. Casa o captiveaza dar o si intriga caci etajul al treilea ascunde un secret. Stapanul ei isi petrece timpul calatorind insa cand vine la Thornfield face o impresie puternica asupra lui Jane, in ciuda temperamentului sau dificil. In scurt timp Jane isi da seama ca este indragostita de acesta dar situatia sociala ii desparte iar dl Rochester are o preferinta evidenta pentru Blanche Ingram -cea mai frumoasa fata din comitat.

Relatia dintre Jane Eyre si Rochester se sudeaza si mai mult cand, in timpul unei vizite, unul din oaspeti este ranit la al treilea etaj si cei doi il ajuta sa supravietuiasca. Jane pleaca la matusa sa Reed aflata pe patul de moarte si aici isi intalneste alti veri. La intoarcere este ceruta de Rochester in casatorie dar in fata altarului afla ca acesta era inca insurat cu Bertha si ,dezamagita, paraseste Thornfield. Locuieste o vreme cu verii ei dar dragostea pentru Rochester o face sa se intoarca la el si sa ramana acolo.

Este inceputul unei aventuri menita sa schimbe total viata eroinei principale.

Jane Eyre (1996) Online


Regia: Franco Zeffirelli
Actori: William Hurt, Charlotte Gainsbourg, Anna Paquin
An: 1996
Gen: Drama, Romantice
IMDB: 6.8


Jane Eyre (1996) Online Subtitrat


Trailer


Review Jane Eyre (1996)

Puține ecranizări sunt capabile să redea spiritul cărții, purtându-și spectatorii pe aripile visului către un univers ficțional făurit de propria lor minte. Respectul foarte mare față de opera literară, cunoașterea insuficientă a perioadei în care se petrece acțiunea, nepătrunderea spiritului care se degajă din carte pot constitui factori ce contribuie la realizarea unei adaptări cinematografice nesatisfăcătoare.

Romanul Jane Eyre (1847) al Charlottei Brontë a avut parte în decursul timpului de mai multe ecranizări, majoritatea lor limitându-se să recreeze decorurile din Anglia previctoriană și să redea fidel acțiunea cărții. Insuficient în opinia mea pentru că filmul are posibilități artistice substanțiale de a reda substanța unei cărți, folosindu-se în mod corespunzător de imagine și de sunet.

Varianta lui Franco Zeffirelli este o adaptare fidelă a cărții (mai puțin în ultima parte), dar profită insuficient de avantajele cinematografiei, mulțumindu-se doar să rezume o acțiune pe care majoritatea spectatorilor deja o cunosc, fără a transmite senzații artistice pătrunzătoare ce să se imprime în suflet.

Filmul Jane Eyre este bine realizat, dar nu este capabil să redea suficient de convingător esența cărții pentru a deveni o ecranizare memorabilă, într-o oarecare măsură din cauza faptului că Charlotte Gainsbourg și William Hurt nu reușesc să-și înțeleagă rolurile pentru a conferi substanță personajelor interpretate.