I May Destroy You (2020)

I May Destroy You începe în această duminică pe HBO cu o privire convingătoare asupra consimțământului în peisajul în continuă schimbare a întâlnirii. Michaela Coel scrie în ultima serie a HBO, iar până acum arată multe promisiuni. Serialul se află în jurul lui Arabella (Michaela Coel), care se întoarce la Londra după ce și-a vizitat iubitul în Italia, doar pentru a-și da seama că acum are un termen literar strict. Încearcă să tragă o noapte intreaga pentru a-și termina cartea, dar ce iese în schimb, are un impact de lungă durată.

Primul episod stabilește seria I May Destroy You ca fiind o scena din Londra pentru Insecure HBO. Coel o interpretează pe Arabella, o scriitoare a cărei primă carte, „Chronicles of a Fed-Up Millennial”, a fost născută din gândurile ei de pe Twitter, lăsând-o să-și dea seama care ar trebui să fie a doua carte pe măsură ce se apropie termenele.

Prietenii ei Terry (Weruche Opia), o actriță aspirantă prea nervoasă pentru a merge la audiții, iar Kwame (Paapa Essiedu), instructor de fitness dependent de o aplicație de întâlnire și standuri de o noapte. Cel mai stabil prieten al lui Arabella este Simon (Ami Ameen), într-o relație de lungă durată și care lucrează ca bancher.

I May Destroy You (2020) Serial Online Subtitrat in Romana


Titlu Romania: Pot să te distrug
Actori: Michaela Coel, Weruche Opia, Paapa Essiedu
An: 2020
Gen: Seriale Online, Drama
IMDB: 7.9


I May Destroy You (2020) SEZONUL 1 Online Subtitrat:

s01e01

s01e02

S01E03

s01e04

s01e05

s01e06

s01e07

s01e08

s01e09

s01e10

s01e11

s01e12


Trailer


Recenzie serial I May Destroy You (2020)

Coel o interpretează în serial pe Arabella, o tânără autoare care, după o noapte de pomină în oraş, nu-şi mai aminteşte cum a ajuns acasă. Cu telefonul zdrobit şi o rană la cap, Arabella alege să treacă peste, doar că în curând o imagine şi un sunet încep să nu-i mai dea pace: un bărbat caucazian mişcându-se ritmic deasupra ei şi bufnetul la fel de ritmic al unei uşi de toaletă. Aici începe o investigaţie personală a eroinei, dar şi o profundă reevaluare interioară.

În general noi facem apologia abordării Netflix asupra lansării unui serial, aceea de a lăsa publicul să decidă ritmul în care îl consumă. Nu suntem de aceeaşi părere şi cu I May Destroy You, pentru că acesta beneficiază din plin de aşteptarea dintre episoade. Povestea are timp să se insinueze în preocupările publicului, iar acesta îi va putea analiza (şi, sperăm, asimila) în voie problemele etice şi sociale.

Din punct de vedere legal, problema violului e simplă. Dincolo de ceea ce unii sau alţii consideră provocări (poate un comportament mai promiscuu, poate o vestimentaţie mai sumară a victimei), violul dispare din discuţie numai dacă actul sexual e consimţit şi rămâne consimţit. Faptul că o femeie este în oraş şi bea shot după shot nu înseamnă că trebuie să sfârşească violată într-un cubicul de toaletă. Fără “dar” şi fără “poate”, orice le-ar plăcea să spună păreriştilor de pe Facebook şi vloggerii instigatori.

Am rămas impresionaţi de modul cum serialul nu doar reuşeşte să creeze o protagonistă credibilă şi uluitor de vie, ci şi să abordeze ambiguităţile acestei probleme extrem de spinoase, ambiguităţi care nu ar trebui să permită publicului derapaje de la o poziţie clară: în centrul poveştii din I May Destroy You se află un viol.

Sunt incredibile reacţiile din jurul acestui serial. Unii îl resping pe motiv că “actriţa e urâtă”. Sau că Arabella e “enervantă”. Alţii spun “dar mai lăsaţi-mă cu negrii ăştia”. Alţii conchid cu satisfacţie: “bine i-a făcut, panarama o merita!” Este de ajuns să urmăreşti reacţiile şi să vezi ce nu e ok în societate, iar aici meritul serialului nu poate fi contestat: funcţionează pur şi simplu ca o substanţă revelatoare a rasismului, a prejudecăţilor, a indiferenţei şi a confuziei între ceea ce este permisibil şi ceea ce nu e. Sperăm ca publicul din România să treacă testul Arabellei.

Noi vom rămâne alături de eroină până la ultimul episod, în speranţa că violatorul ei va primi ce merită.