Fixeur (2016)

Fixeur (2016) Film Romanesc Online


Regia: Adrian Sitaru
Actori: Tudor Istodor, Mehdi Nebbou, Diana Spatarescu, Nicolas Wanczycki
An: 2016
Gen: Drama
IMDB: 6.9Sinopsis Fixeur

„Fixeur” spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franța îi dă acestuia ocazia să își dovedească competențele. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverșunarea cu care înțelege să facă această meserie este îndoielnică.

Dramă solidă care, prin descrierea relației dintre fixeur și fiul iubitei sale, depășește tema eticii jurnalistice și paralela, relativ facilă, dintre jurnaliștii în goană după audiență și traficanții de persoane & consumatorii finali de carne vie, și devine o meditație gravă asupra raporturilor mai generale dintre adulți și copii, dintre autoritatea maturilor și vulnerabilitatea minorilor, o reflecție asupra abuzurilor și agresiunilor, adeseori subtile și involuntare, la care cei dintîi îi supun pe cei din urmă.

Era necesar să se facă un astfel de film, degeaba ne ascundem după deget. Mă bucur de revenirea în forță a lui Adrian Sitaru după eșecul cu „Ilegitim”. Scene extrem de ritmate, senzația de documentar (adesea), bucuria prestației unor actori, ca să nu mai vorbesc de surpriza de a o vedea pe Anca Hanu (actrița de excepție a Naționalului clujean) în rolul mamei derutate, cu prim-planuri demne de premiu pentru rol secundar.