Firma – The Firm (1993)

Mitch Y. McDeere, “number one” al Facultatii de Drept a Universitati Harvard este pur si simplu coplesit de salariul, masina, casa si toate celelalte avantaje care i se ofera pentru a deveni angajatul zelos si obedient al unei firme de avocati din Memphis.

Incredibila generozitate a firmei ascunde insa afaceri murdare si o lume inspaimintatoare: cea a Mafiei. Mitch trebuie sa invete sa supravietuiasca, intrucit toate miscarile ii sint atent supravegheate. F.B.I.-ul ii dezvaluie adevarata fata a firmei, dar orice incercare de a obtine dovezi il poate costa capul. Tensiunea creste, iar viata lui Mitch si a familiei sale atirna de un fir de par, fiind urmarit atat de Mafie cat si de F.B.I. Va supravietui?

Incursiune în păienjenișul universului juridic, Firma – The Firm tratează o temă clasică: Capitalismul și corupția. Tânărul avocat Mitch McDeere (Tom Cruise), absolvent magna cum laude al Universității Harvard, acceptă din dorința de parvenire un post foarte bine plătit la o firmă obscură de consultanță juridică din Memphis, fără a ști că aceasta este paravanul legal al Mafiei. Prins la mijloc într-un conflict invizibil între Mafie și FBI, el trebuie să găsească o portiță de ieșire care să-și păstreze integritatea profesională, dar și pe cea fizică.


Regia: Sydney Pollack
Actori: Tom Cruise, Gene Hackman, Paul Calderon, Jeanne Tripplehorn, Holly Hunter
Anul: 1993
Gen: Drama, Mister, Thriller
Durata: 154 minute
IMDB: 6.8


The Firm (1993) Online Subtitrat


Review Firma – The Firm (1993)

Filmul Firma – The Firm ecranizează un bestseller al lui John Grisham; fiind un melanj de thriller și dramă; bine interpretat și orchestrat convingător de Sydney Pollack. Cineastul menționat anterior este cunoscut prin scepticismul său față de echitatea și etica sistemului capitalist; iar opiniile sale transpar pe tot parcursul acțiunii. Observăm o imagine reală a elitei capitaliste; dornică de parvenire și dispusă la tot felul de compromisuri; în care nimeni nu mai este liber să facă ce vrea pentru că orice acțiune se repercutează asupra celorlalți.

Ca și în celelalte filme ale lui Pollack; capitalismul este prezentat ca o formă de exploatare în care oamenii devin victimele propriilor iluzii; precum în ”They Shoot Horses; Don’t They” (1969). Nu poți să te îmbogățești; păstrându-ți integritatea; pare a spune cineastul; iar uneori trebuie să alegi între bani și familie. Când faci bilanțul la sfârșit; s-ar putea să observi că ai pierdut; chiar dacă până atunci aveai impresia că ai câștigat.

”The Firm” are mai degrabă; luând în considerare cele spuse anterior; aspectul unei satire sociale triste; iar interpretările lui Tom Cruise; Jeanne Tripplehorn și Gene Hackman (mai ales înspre final) sprijină această opinie. Chiar dacă filmul este prea lung; publicul va fi atras de amestecul de dramă și thriller și de evoluția tot mai imprevizibilă a acțiunii.