Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019)

După opt filme care au acumulat aproape 5 miliarde de dolari, franciza Furios și iute prezintă acum primul său capitol separat, Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw, în care Dwayne Johnson și Jason Statham devin protagoniști, reluându-și rolurile lui Luke Hobbs și Deckard Shaw.

Încă de când Hobbs (Johnson), om loial legii și membru de elită al Serviciului de Securitate Diplomatic al Statelor Unite (DSS), și Shaw (Statham), un fost soldat britanic, membru al forțelor de elită operative, s-au înfruntat pentru prima dată față în față în Furios și iute 7, în 2015, cei doi și-au împărțit replici acide, dar și lovituri fizice nemiloase în încercarea de a se elimina reciproc.

Dar, când anarhistul cu puteri nemaivăzute obținute prin bioinginerie Brixton (Idris Elba) obține controlul asupra unei amenințări biologice, și înfrânge o fostă agentă MI6 genială și neînfricată, care e sora lui Shaw, cei doi inamici declarați vor face echipă pentru a-l elimina pe singurul individ care poate fi mai periculos decât ei doi la un loc.

Regizat de David Leitch (Deadpool 2), după un scenariu scris de scenaristul a cinci dintre capitolele anterioare, Chris Morgan, filmul e produs de Morgan, Johnson, Statham și Hiram Garcia.

Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019) Online Subtitrat


Titlu Romania: Furios și iute: Hobbs & Shaw
Regia: David Leitch
Actori: Dwayne Johnson, Vanessa Kirby, Eiza González, Jason Statham, Idris Elba, Helen Mirren
An: 2019
Gen: Actiune, Aventura
IMDB: 6.5


Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019) Online Subtitrat


Trailer


Review Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019)

Filmul Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw oferă ceea ce promite şi anume cascadorii extraordinare şi un ritm acaparator. Totul începe când o agentă britanică (Vanessa Kirby) fură un virus extrem de periculos de la organizaţia teroristă Etheon, al cărei plan este să folosească virusul pentru a reduce drastic numărul oamenilor de pe glob. Nu trece mult şi autorităţile americane şi britanice se activează şi îşi trimit cei mai eficienţi agenţi (Hobbs şi Shaw, adică) să rezolve problema.

Faptul că principalul lor oponent se dovedeşte a fi Brixton (Idris Elba), un vechi inamic al lui Shaw devenit aproape imbatabil după ce trupul i-a fost îmbunătăţit cu tehnologiile revoluţionare ale Etheon, va complica foarte mult lucrurile pentru cei doi parteneri fără voie.

Probabil că nu puţini spectatori de la filmul Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw vor fi dezamăgiţi de faptul că scenariul o arde supereroic. Ok, nu a spus nimeni că filmele Furios şi iute sunt realiste sau măcar verosimile, dar părţile anterioare ale francizei măcar făceau eforturi să nu-şi păcălească publicul.

Extraordinarele aptitudini fizice ale lui Brixton şi faptul că protagoniştii ies aproape fără nicio vânătaie din atent coregrafiatele confruntări cu acesta ne anunţă că franciza Furios şi iute a încetat să mai fie o franciză de acţiune şi a devenit una pur şi simplu SF. Oameni buni, nu am crezut când Căpitanul America a blocat decolarea unui elicopter într-un film Avengers şi credem când o face Hobbs?

Da, Furios și iute: Hobbs & Shaw te vor ţine în priză atât cu inventivele lor soluţii pentru a recâştiga teren într-o luptă în care sunt complet dezavantajaţi, cât şi cu certurile lor nesfârşite. Jumătate din glume funcţionează, cealaltă este de umplutură, dar chimia volativă a personajelor şi voluptatea cu care Johnson şi Statham îşi aruncă inventive cu siguranţă va captiva publicul doritor de distracţie. Ce nu ne-a plăcut la scenariu este că alternează, ca într-o frigăruie pe care te pregăteşti s-o trânteşti pe grătar, acţiunea cu comedia.

Parcă-i vezi pe scenarişti sfătuindu-se în timpul scrierii scenariului: “acum sar de pe clădire, după aia se ceartă, apoi fură chestia aia, încă o ceartă, se bat cu X, se ceartă” şi tot aşa.

Unul din marile plusuri ale francizei Furios şi iute este obsesia lui Dom Toretto pentru ideea de familie. Este emoţionantul ambalaj care ţine laolaltă avalanşa de efecte speciale şi face blockbusterele francizei mai mult decât inventive moduri de a cheltui bugetele gigantice. Din păcate premiera Furios și iute: Hobbs & Shaw, deşi nu ocoleşte deloc provocările vieţii de familie, pare să îngrămădească fără emoţie câteva dintre temele dramatice familiare francizei.

Mai ales revenirea lui Hobbs din Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw în sânul familiei sale samoane este un şir de clişee şi replici menite să întârzie o spectaculoasă luptă finală. Filmul va face cu siguranţă profit, dar toată lumea va considera că nu se ridică la înălţimea celor mai bune părţi ale francizei.