Ester – Esther (1999)

Ester – Esther (1999) Film Online Subtitrat


Regia: Raffaele Mertes
Actori: Louise Lombard, F. Murray Abraham, Jürgen Prochnow
An: 1999
Gen: Biografie, Drama, Istorice
IMDB: 6.6


Folositi butonul CC a playerului pentru Subtitrare


Sinopsis Ester – Esther

Ester, când Domnul înalţă pe cei dispretuiţi

Numele acestei femei, înţeles o vreme ca “stea” bazându-se pe cuvântul persan “stareh” (greacă “aster”), astăzi este pus în legătură cu termenul paleo-indian “stri” şi interpretat ca “tânără femeie”.

Ester, femeie evreică, era soţia regelui persan Xerxe (485-465 î.C.) şi graţie rangului ei înalt, a reuşit să împiedice o persecuţie a iudeilor în regatul persan. Acest eveniment este celebrat şi astăzi de evrei în întreaga lume cu bucurie şi pace la sărbătoarea Purim.

Despre aceste fapte ne vorbeşte cartea care poartă numele eroinei, o povestire structurată cu mare măestrie şi artă. Compusă între anii 300 – 80 î.C. De aceea, Cartea lui Ester este mai degrabă un “roman istoric”. Acţiunea este inventată în mod liber. Dar situaţia minorităţii ebraice în diaspora persană este fotografiată cu precizie istorică.

Iudaismul se răspândise de acum în toată lumea locuită, datorită diversităţii lui imposibil de trecut cu vederea (“un popor ostil, diferit în legile sale de oricare altă naţiune” – 3,13), dar întâmpina tot mai mult neînţelegeri şi asuprire, ba chiar ură şi persecuţii, reacţii care trebuiau să aibă ca motiv, printre altele, şi bunurile materiale (cf 3,9). Au fost, în orice caz şi vremuri, precum cele din timpul lui Ester, în care era mai bine să fie ascunsă propria origine ebraică (cf 2,10.20).

Mardoheu din biblia online subtitrat a implorat-o pe Ester să nu ţină cont de protocolul de la curte şi să meargă direct la rege ca să obţină neaplicarea edictului: “Cine ştie dacă tu nu ai ajuns regină tocmai în vederea unei situaţii ca aceasta?” (4,14). Ester se pregăteşte prin post şi rugăciune şi îl invită pe rege împreună cu Aman la un banchet, dar hotărăşte să posticipeze cererea la ziua următoare, cu ocazia unui alt banchet.