Chavela (2017)

În 1991, regizoarea Catherine Gund sa așezat împreună cu icoana muzicii mexicane Chavela Vargas, care a condus la un interviu sincer despre multe părți din viața ei inspirată. La zeci de ani mai târziu, Gund (alături de co-directorul Daresha Kyi) a descoperit filmul și a încercat să creeze un documentar plin, deși inconsecvent, pornind de la material, ca un fel de tribut educativ pentru lesbienele rebeșite și faimoasele cântăreți ranchera.

Așa cum spune povestea lui Chavela în cea mai mare parte cronologică din interviul din 1991 (până la moartea ei în 2012); detaliile fascinante ale vieții ei sunt atinse; prezentând o moștenire care a captivat fanii ei în mai multe moduri decât unul. Gund și Kyi pictează o imagine curioasă a sexualității ciudate a lui Chavela într-o scenă de artă mexicană homofobă; rezistând în mod deschis imaginilor feminine ale unui cântăreț ranchero, dar forțată să fie cel mai macho al oricui pentru a fi văzută ca fiind puternică.

În filme, ea a fost portretizată ca cea mai bună femeie și a luat această prezență în viața reală, oferind o prezență androgină; dar irezistibilă, în timp ce se fraterniza cu cele mai grele boabe de sex masculin. Toate acestea au fost înainte de a anunța public că era o lesbiană la vârsta de 81 de ani. Cu o prezență pe care unii o descriu ca fiind masculină; Chavela a fost o viață care a demonstrat că genul este doar o construcție socială; cu decenii înainte ca acest concept să să fie recunoscută în discursul public.


Regia: Catherine Gund, Daresha Kyi
Actori: Pedro Almodóvar, Elena Benarroch, Miguel Bosé
An: 2017
Gen: Documentare, Biografie, Istorice
IMDB: 7.8


Chavela (2017) Online