Catifeaua albastră – Blue Velvet (1986)

Lynch este în elementul său in filmul Catifeaua albastră – Blue Velvet: o poveste bizară cu perversiuni sexuale și violență dementă care pare să oglindească atât fanteziile sale negative, cât și pe cele ale Americii. Publicul a găsit filmul Catifeaua albastră – Blue Velvet deopotrivă respingător și fascinant, propulsându-l spre un succes de casă. (Ephraim Katz – 199, Film Encyclopedia)

Violenta sexuala explicita si portretul socant al unui psihopat sadic (Dennis Hopper) au provocat o controversa furtunoasa in jurul filmului misterios, intunecat si nelinistitor al lui David Lynch. Descrierea cruzimii, nebuniei si ororii aflate imediat sub suprafata placuta, curata si cocheta a vietii clasei de mijloc americane nu este tocmai subtila, dar este pervers palpitanta, indrazneata si facuta cu stil.

Catifeaua albastră – Blue Velvet combina un aer misterios si decadent cu un spirit american ironic si satiric si cu un ton original, insufletit si usor stilizat. Acelasi amestec atragator de bizarerie dezgustatoare si familiaritate confortabila, de arta si kitsch, aveau sa faca din serialul de televiziune Twin Peaks fenomenul cultural al anilor 1990 si sa exercite o influenta remarcabila asupra multor imitatori.


Regia: David Lynch
Actori: Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan, Dennis Hopper
Anul: 1986
Gen: Thriller, Mister, Drama
Durata: 120 minute
IMDB: 7.8


Blue Velvet (1986) Online Subtitrat