Carmen (2013)

Carmen (2013) Film Romanesc Online


Regia: Doru Nitescu
Actori: Adrian Titieni, Doru Ana, Iulia Lupașcu, Mimi Brănescu, Rodica Lazăr
An: 2013
Gen: Drama, Romanesti
IMDB: 6.9Sinopsis Carmen

Într-o mică așezare de la poalele munților, Mariana și Puiu sunt o tânără familie cu doi copii: Carmen și Mircea. Într-o dimineață mama și fetița în vârstă de 10 ani pleacă la București, pentru ceea ce ar trebui să fie un control medical de rutină. Însă lucrurile sunt mult mai complicate și mai grave decât par. Lui Carmen, care nu mai poate zâmbi, doar un singur doctor, Sitaru, îi dă șanse de supraviețuire. Sefa secției unde este internată considerând însă că orice intervenție este inutilă. Mariana nu poate accepta că nu este nimic de făcut și, aproape singură împotriva tuturor, alege să se lupte pentru fiica ei.

Tentaţia de a compara filmul lui Doru Niţescu cu Moartea domnului Lăzărescu este mare şi deloc în defavoarea primului. Ambele urmăresc drumul inexorabil al unor fiinţe către moarte. Acţiunea ambelor se pretrece cu precădere în spital. Ambele atacă în subsidiar problema raportului pacient-medic şi a deontologiei medicale. Şi cam atât. Deosebirea esenţială este că în timp ce filmul lui Cristi Puiu pune accentul pe mediul spitalicesc, pe forfota continuă de pe coridoare, pe îngrămădeala din cabinete.

Lăzărescu devenind aproape un obiect trecut dintr-o mână în alta, Carmen este un film de stare, disperarea unei mame care simte cum viaţa copilului ei îi scapă printre degete. Lăzărescu este înconjurat de agitaţie şi zgomot, în Carmen domneşte liniştea şi singurătatea. Puţinele personaje secundare – un tată/soţ copleşit de situaţie, un doctor dispus să încerce imposibilul riscându-şi cariera, o doctoriţă şefă de cu totul altă părere, o mamă al cărei băieţel se află într-o situaţie critică pe care însă o depăşeşte – irump fugar şi parcă jenaţi în deşertul durerii care învăluie cele două personaje principale – Mariana şi fiica ei Carmen.