Alita: Îngerul războinic – Alita: Battle Angel (2019)

Când Alita (Rosa Salazar) se trezește fără să-și amintească cine este, într-o lume din viitor pe care nu o recunoaște, ea este luată de Ido (Christoph Waltz), un medic binevoitor care își dă seama că undeva în acest corp de cyborg abandonat se află inima și sufletul unei tinere cu un trecut extraordinar. În timp ce Alita învață să-și trăiască noua viață pe străzile rău famate ale orașului Iron, Ido încearcă să o protejeze de trecutul ei misterios, în timp ce noul ei prieten Hugo (Keean Johnson) o ajută să-și recapete memoria.

anita

Dar atunci când forțele mortale și corupte care conduc orașul vin după Alita, ea descoperă un indiciu din trecutul ei – că are abilități unice de luptă încât nimic nu o va putea opri. Dacă ar putea stăpâni aceste abilități, ar putea fi salvarea prietenilor, a familiei și lumii în care a crescut.


Regia: Robert Rodriguez
Actori: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly
An: 2019
Gen: Actiune, Aventura, SF
IMDB: 7.5


Alita: Battle Angel (2019) Online Subtitrat


Trailer


James Cameron despre Anita

Orașul de Fier, o metropolă a deșeurilor fieroase, o lume în parte dezumanizată; deasupra acestui oraș gravitează Zalem, ancorat la Pământ de un lift spațial gigantic care atrage consumabile și trimite gunoiul jos. Am aflat că Alita: Battle Angel este un sistem militar umanoid creat cu tehnologie RUM (Republicile Unite de pe Marte), mai precis un „Berserker RUM”, un cyborg creat pentru luptă, dar cu suflet mare și am aflat care e sportul preferat în această lume distopică: Motorball-ul (un fel de concurs de patinaj viteză pe role).

Alita: Battle Angel
Alita: Battle Angel

Prima comparație care îți vine în minte e cea cu „Jocurile Foamei”, doar că aici concurenții luptă în arenă pentru prinderea unei mingi, dar și pentru propria viață, competitorii având dreptul să se lichideze unii pe alții, totul în uralele unei mulțimi abrutizate. Alita: Battle Angel va ajunge în această competiție de tip ice speed skating, așadar aleargă și luptă în arenă iar scena este amețitoare.

Secvențele difuzate în cele 30 de minute marșează mult pe dualitatea protagonistei cu „chip de înger și corp de războinică”: deși programată să intre în „modul” de luptă la cea mai mică amenințare, e animată de un „suflet” sensibil, gata să salveze un cățeluș înainte de a fi strivit de un centurion robotic, ori să își salveze „tatăl” (doctorul inginer Dyson Ido, jucat de Christoph Waltz) dintr-o altercație cu cyborgi sau să freamăte la atingerea tandră a lui Hugo (Keean Johnson).


Robert Rodriguez si primele 30 de minute din Anita

James Cameron a făcut introducerea la fragmentul de 30 de minute din film. 600 de pagini de scenariu și notițe personale despre personajele din viitorul film Alita: Battle Angel lui Robert Rodriguez și să rămână în proiect doar în calitate de producător. Rodriguez vorbește despre grandoarea producției și evoluția emoțională a personajului principal. Începe filmul.

Alita se trezește. Un close up pe figura ei prefigurează măiestria departamentului de efecte vizuale a Weta Digital. Dacă nu am ști povestea și dacă am trece cu vederea ochii supradimensionați, reminiscență a seriei manga omonime, realizate de Yukito Kishiro, ni s-ar părea uman personajul Alitei – textura pielii acestei adolescente, expresia feței și mimica arată cât se poate de omenești. Alita își privește curioasă degetele, palmele și mâinile robotice, apoi se dezvelește și – într-o oglindă – își privește corpul de cyborg.

Alita: Îngerul războinic
Alita: Îngerul războinic

Pe fața ei se citește curiozitatea – nici șocul, nici uimirea. Înțelegem că scenariștii Cameron și Rodriguez nu vor sonda ofertanta dilema legată de propria natură a Alitei. Adolescenta robotică aude voci venind de la parter și coboară. Aici e doctorul-inginer Ido (Christoph Walz), care pune în funcțiune un braț robotic unui bărbat corpolent. Este plătit cu… portocale. E un prim indiciu al stării societății acesteia distopice din Orașul de Fier. Ido o consultă pe Alita. Cyborgul nu mai are nicio amintire a vieții ei anterioare, dar Ido știe despre ea un secret pe care i-l va dezvălui mai târziu. Bărbatul crede că lipsa memoriei e o șansă pentru Alita, o ocazie de a avea o nouă viață. Alita primește o portocală și o mănâncă cu poftă. „Papilele gustative funcționează, glicemia e în parametri”.