13 Reasons Why (2017)

13 Reasons Why este un serial bazat pe romanul cu acelasi nume al lui Jay Asher, vorbeste despre o adolescenta de 17 ani care se sinucide. Inainte de a-si pune capat zilelor, ea inregistreaza 13 casete audio in care descrie motivele care au dus-o catre tragica decizie. Casetele sunt adresate catre 13 persoane, in general colegi de liceu, si aduc la lumina diverse aspecte legate de relatia deficitara cu acesti oameni.

Premisa serialului este suficient de morbidă ca să-i descurajeze pe unii dintre eventualii privitori: înainte de a se sinucide, adolescenta Hannah Baker (Katherine Langford) înregistrează şapte casete audio, folosind 13 din cele 14 părţi ale casetelor pentru a arăta cu degetul spre 13 persoane ale căror acţiuni au determinat-o să-şi pună capăt vieţii.

Cei care trec peste această premisă deloc confortabilă şi peste primul episod, atât de îmbibat cu spleen adolescentin cât să-ţi ajungă pentru toată viaţa, serialul se transformă într-o discuţie foarte relevantă despre abuz, încredere, trădare, conflictul între generaţii, sentimente şi stimă de sine.

13 Reasons Why (2017) Sezonul 4 Online Subtitrat in Romana


Titlu Romania: Cele treisprezece motive
Regia: Brian Yorkey
Actori: Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro
An: 2017
Gen: Seriale Online, Drama, Mister
IMDB: 7.7


13 Reasons Why SEZONUL 4 Online Subtitrat:

S04E01

S04E02

S04E03

s04e04

s04e05

s04e06

s04e07

s04e08

S04E09

S04E10


Trailer


Review 13 Reasons Why

Inspirat de romanul “Thirteen Reasons Why” al lui Jay Asher, serialul Netflix întinde foarte eficient o capcană dublă, pentru personaje şi pentru privitor. Încă din primele minute, vocea lui Hannah Baker provoacă ascultătorul (şi, automat, privitorul) să asculte în continuare: “Oare şi tu eşti unul dintre cele 13 motive?”, întreabă Hannah, fascinând cu posibilitatea unei acuze directe sau măcar cu promisiunea de a deveni părtaş la un secret în urma căruia cineva şi-a pierdut viaţa. Este imposibil să rezişti, ca protagonist, şi extrem de dificil să te opreşti, ca spectator, să-ţi pui câteva întrebări importante. Cine este Hannah Baker şi de ce s-a sinucis? Spune ea adevărul? Monologul ei este o confesiune, o răzbunare sau amândouă?

Indiferent de atuurile sau neajunsurile sale, 13 Reasons Why reuşeşte un lucru pe care creatorii americani de seriale rareori îl consideră o miză: când unicul scop al unei producţii de televiziune este să aibă o audienţă cât mai mare, ceea ce de multe ori înseamnă să menajeze confortul psihologic al privitorului, producţia Netflix reuşeşte şi să captiveze, dar şi să cotrobăie cu un deget ascuţit şi insistent prin amintirile mai neplăcute ale anilor de liceu. Parcurgând cele 13 episoade ale primului sezon, adulţii vor descoperi că ori au abuzat, ori au fost abuzaţi psihologic, pentru că e imposibil să nu fi făcut, măcar o dată, parte dintr-una din cele două tabere. Probabil că vizionarea serialului ar putea avea cel mai bun efect dacă un elev de liceu ar urmări serialul împreună cu părinţii săi, pentru că cele 13 episoade invită la nenumărate confruntări ale unor viziuni extrem de diferite asupra vieţii unui adolescent.

Chiar dacă Hannah Baker declanşează povestea, protagonistul este Clay Jensen (un excelent Dylan Minnette), un coleg de clasă al elevei şi un ezitant, dar foarte probabil partener al unei poveşti de dragoste. Clay primeşte cutia cu cele 13 casete şi este curând avertizat că dacă nu le ascultă sau încearcă să le distrugă fără să le dea mai departe următorului de pe lista celor 13 motive, casetele vor fi făcute publice, declanşând efecte legale şi ameninţând să distrugă echilibrul şi aşa fragil din liceul Liberty unde studiază toţi eroii. Este Clay unul dintre călăii lui Hannah Baker? O întrebare care implică spectatorii în aproape aceeaşi măsură ca şi protagonistul.

Fără să dăm spoilere, cele 13 motive variază în importanţă şi în intensitate, dar fiecare arată cum poţi răni făcând ceva sau, uneori, nefăcând ceva. Serialul explorează cât de uşor poţi deveni victima unui abuz şi, cu gestul final al lui Hannah Baker atârnând greu în ecuaţie, cum poţi evita o decizie atât de drastică. Era sinuciderea unica scăpare a eroinei? Este sinuciderea o soluţie? Ce poate face conducerea unui liceu, ce pot face părinţii pentru ca sinuciderea să nu pară niciodată o soluţie? Iată câteva întrebări ridicate insistent în consilii de şcoală şi în conversaţii între părinţi după lansarea serialului.

Pe lângă primirea entuziastă a criticilor, 13 Reasons Why s-a bucurat de reacţii încă şi mai entuziaste din partea publicului. În acest moment serialul are un rating de 9,1 pe imdb.com, după voturile a aproape 30.000 de spectatori. Ultimul episod, care închide toate cercurile, are un rating de 9,6. Crede-ne pe cuvânt, 13 Reasons Why este unul din cele mai relevante seriale pe care le-ai văzut în ultimii ani.